Za zločine u Bužimu ukupno 36 godina zatvora
(Izvor: Arhiv)

Za zločine u Bužimu ukupno 36 godina zatvora

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas presudu kojom su sedmorica bivših pripadnika Armije BiH osuđeni na ukupno 36 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv ciivlnog stanovništva i ratnih zarobljenika u Bužimu.

Vahid Bajraktarević je osuđen na 12 godina zatvora, Senad Salkić na osam, Zijad Nanić i Esad Kudelić na po pet godina, Husan Mustafić na tri, a Samir i Husein Isaković na po godinu i po zatvora. Nedžad Bapić je oslobođen po svim tačkama optužnice, javlja BIRN BiH.

Proglašeni su krivim za zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika u improvizovanom zatvoru koji je bio smješten u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu od novembra 1994. do augusta 1995. godine i to Nanić, u svojstvu pomoćnika komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa ABiH, Kudelić kao komandir voda Vojne policije u komandi 505. bužimske brigade, a Bajraktarević, Salkić, Mustafić, te Samir i Husein Isaković, kao pripadnici Vojne policije te brigade.

Zločini su počinjeni nad zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB) te simpatizerima NOAPZB-a.

Bajrakteviću, koji se jedini od optuženih nije pojavio na izricanju presude, će u kaznu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Tužiteljica Vedrana Mijović je nakon izricanja presude zatražila da se za sve osuđene izrekne mjera zabrane putovanja i napuštanja boravišta, a presjedavajući Sudskog vijeća Darko Samardžić je naveo da će Sud naknadno donijeti odluku o tom prijedlogu.

Suđenje u tom predmetu je počelo 15. marta 2016.

S njima osmoricom je bio optužen i Mehmed Alešević, ali je postupak protiv njega razdvojen, te je 2022. pravosnažno osuđen na pet godina zatvora.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom odjeljenju Suda BiH.

federalna.ba/Fena

Bužim ratni zločin presuda