Za smrt nogometne legende sudit će se medicinskom osoblju
(Izvor: Getty Images)

Za smrt nogometne legende sudit će se medicinskom osoblju

Osam medicinskih djelatnika će se suditi zbog optužbi za kriminalni nemar u slučaju smrti legendarnog argentinskog nogometaša Diega Maradone. Sudac je naložio suđenje za ubistvo nakon što je liječničko vijeće utvrdilo da je Maradonin tretman bio pun "nedostataka i nepravilnosti".

Maradona je preminuo u novembru 2020. od srčanog udara u Buenos Airesu, u dobi od 60 godina.

Oporavljao se kod kuće od operacije krvnog ugruška na mozgu ranije tog mjeseca. Nekoliko dana nakon njegove smrti argentinski tužitelji pokrenuli su istragu o liječnicima i medicinskim sestrama uključenima u njegovu skrb.

Prošle godine je komisija od 20 stručnjaka imenovanih za ispitivanje njegove smrti utvrdila da je Maradonin liječnički tim postupio na "neprikladan, manjkav i nepromišljen način".

Također je zaključeno da bi nogometaš "imao veće šanse za preživljavanje" uz adekvatno liječenje u odgovarajućoj medicinskoj ustanovi, navodi se u sudskoj presudi.

Među optuženima su Maradonin neurohirurg i osobni liječnik Leopoldo Luque, psihijatar i psiholog, dva liječnika, dvije medicinske sestre i njihov šef. Svi su poricali odgovornost za njegovu smrt.

Svima će biti suđeno na temelju pravne definicije ubistva na temelju nemara počinjenog sa znanjem da ono može dovesti do smrti osobe.

Prema argentinskom kaznenom zakonu, za ovaj zločin može biti izrečena kazna od osam do 25 godina zatvora. Datum suđenja još nije određen.

Mario Baudry, odvjetnik jednog od Maradoninih sinova, rekao je za Reuters da je nogometna legenda u trenutku smrti bila "u situaciji bespomoćnosti".

"Čim sam vidio uzrok, rekao sam da se radi o ubistvu. Borio sam se dugo i evo nas, s ovom fazom završenom", rekao je.

Sudski postupak potaknula je tužba dvije Maradonine kćeri. Izrazili su zabrinutost zbog liječenja njihovog oca nakon operacije mozga.

Na emotivnoj konferenciji za novinare u novembru 2020. dr. Luque je plakao, rekavši da je učinio sve što je mogao da spasi život prijatelju.

U jednom trenutku, liječnik je uzvratio novinarima: "Želite znati za što sam ja odgovoran? Zato što sam ga volio, što sam se brinuo o njemu, što sam mu produžio život, što sam ga poboljšao do kraja."

Liječnik je rekao da je učinio "sve što je mogao, do nemogućeg".

Diego Maradona se uglavnom smatra jednim od najvećih nogometaša koji su ikada igrali. Bio je kapiten kada je Argentina osvojila Svjetsko prvenstvo 1986., postigavši slavni pogodak 'božjom rukom' protiv Engleske u četvrtfinalu.

Tokom druge polovice svoje karijere, Maradona se borio s ovisnošću o kokainu i bilo mu je zabranjeno igrati na 15 mjeseci nakon što je bio pozitivan na drogu 1991. Vijest o njegovoj smrti bacila je nogometni svijet - i njegovu domovinu Argentinu - u duboku žalost, s hiljadama ljudi koji su satima čekali u redovima da prođu pored njegovog lijesa u predsjedničkoj palači u Buenos Airesu.

Čak ni najfanatičniji navijač Maradone ne bi poricao štetu koju su godine ovisnosti nanijele njegovom tijelu ili iscrpljujuće učinke njegove teške operacije na mozgu. Ipak, u Argentini je postojao osjećaj da je, sa samo 60 godina, vjerovatno najveći igrač koji je ikada krasio teren, otišao prije vremena.

Kako su sa svakim otkrićem o njegovom liječenju, zahtjevi za odgovorima rasli, naknadni nalazi liječničke komisije bili su krajnje strašni.

Ove optužbe bi hiljadama ožalošćenih barem mogle dati odgovore o tačnim okolnostima iza smrti jednog od najvećih argentinskih sinova.

federalna.ba/BBC

Diego Maradona suđenje liječnici
Brittney Griner suđenje Rusija
0 27.07.2022 15:55
Vlada HNK kolektivni ugovor liječnici stomatolozi
0 27.07.2022 11:25
doktori ljekari liječnici SBK štrajk
0 21.07.2022 18:54
HNK liječnici povećanje plaće
0 21.07.2022 14:04
Nikolas Cruz masovna pucnjava Florida suđenje
0 18.07.2022 09:14