videoprilog Anite Zovko (Dnevnik 2)

Za sastavljanje nove Vlade u HNK-u za sada je jedino siguran HDZ BiH

Hercegovačko-neretvanski kanton u protekle 4 godine je dijelio sudbinu Federacije, te je Vlada djelovala u tehničkome mandatu. Ovoga put će, valjda, imati više sreće ako ništa drugo, a ono zbog odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta koje se odnose na sprječavanja blokada u formiranja vlasti. Što se tiče slike buduće zakonodavne i izvršne vlasti u ovome dijelu Hercegovine, još se ništa sa sigurnošću ne zna, osim da su sve stranke koje su participrale u vlasti, izuzev Hrvatske republikanske stranke, izgubile dio glasačkoga tijela. No, pojavile su se i neke nove snage.

Kako će izgledati buduća vlast u HNK-u još je pitanje za milijun dolara. No, pretpostavka je da će ju činiti dvije najjače stranke – HDZ BiH, odnosno stranke okupljene oko HNS-a, i SDA, a koje su, u odnosu na 2018. godinu, izgubile dio glasača. HDZ više od 9, SDA više od 6 tisuća. Ipak, u HDZ-u očekuju 11 zastupnika u Skupštini, SDA 6, što je za po dva manje u odnosu na prije 4 godine. Nakon što budu prebrojani svi glasovi, u SDA očekuju još jedan. SDP je zadržao tri mandata, a HDZ 1990 napredovao za jedan. Iz obje stranke vjeruju u još jedan mandat

„U ovoj konstelaciji odnosa koje smo imali ranije, očigledno je, ne može se desiti ništa novo ako ćemo biti na tribinama. Znači, može se desiti nešto novo ako će ući neki faktor koji će pokušati sa svoje strane da nametne neke nove prioritet, neke nove načine obnašanja politike. Ja mislim da mi to možemo. To smo pokazali u okviru projekta Trojke, koji ste mogli vidjeti u Sarajevu“, kazao je SDP-ov kantonalni zastupnik Aner Žuljević.

„Mi smo raspoloženi sudjelovati u vlasti, ali ćemo ostati u sklopu hrvatskog korpusa, nećemo nikada sudjelovati u platformaškoj vlasti, ni alijansi nikakvoj“, poručuje Ivan Odak, nositelj liste HDZ-a 1990 za Skupštinu HNK-a.

U Skupštinu HNK-a ulaze i HRS, DF, NES te NiP. Za sastavljanje nove Vlade u HNK-u potrebna je dvotrećinska većina i za sada je jedino siguran HDZ BiH. Sve ostalo je stvar političkih pregovora koji, doznajemo, još nisu počeli.

„Rano je na ovim nivoima govoriti, vjerovatno će se to, neke su procjene, početi slagati odozgo prema dolje. Vi znate da ovaj kanton uvijek, pod znacima navoda, ne žuri s uspostavom vlasti. Vjerovatno će biti tako iako je vjerovatno svima nama bitno da kanton što prije dobije vladu“, kazao je Šerif Špago, predsjednik Skupštine HNK-a.

„HDZ BiH, odnosno koalicija okupljena oko HDZ-a, bit će konstruktivan element u formiranju vlasti nakon ovih izbora. Mislim da su stvari tu manje-više jasne i da tu neće biti nekih prevelikih poteškoća. Što se tiče ovog dijela hoće li pratiti jedna razina drugu - to ćemo u konačnici vidjeti“, izjavio je Tomislav Martinović, dopredsjednik Skupštine HNK-a.

Bit će zanimljivo vidjeti što će se desiti i s Klubom Srba i mjestom dopredsjednika Skupštine iz reda srpskoga naroda. HDZ BiH i SDP ranije se nisu mogli dogovoriti ko će, Zora Dujmović ili Vesna Saradžić, obnašati tu dužnost. Ovaj put će im se pridružiti Dragica Suša iz SDA.

federalna.ba

HNK izbori Opći izbori 2022
HNK proračun štrajk upozorenja jednokratna pomoć
0 05.12.2022 11:28
sindikati HNK štrajk upozorenja
0 02.12.2022 11:53
HNK izaslanici Dom naroda FBiH
0 01.12.2022 14:35
jednokratna pomoć sindikalisti HNK
0 30.11.2022 12:29