Za raspisivanje referenduma o ukidanju covid potvrda skupljeno po 410.000 potpisa
(Izvor: AA)

Za raspisivanje referenduma o ukidanju covid potvrda skupljeno po 410.000 potpisa

Dvije referendumske inicijative "Odlučujmo zajedno" i "Dosta je stožerokracije" predale su Hrvatskom saboru po 410.000 potpisa prikupljenih za raspisivanje referenduma o ukidanju covid potvrda, kao i za ukidanje Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Saborske zastupnike Mosta i članove organizacijskog odbora inicijativa "Odlučujmo zajedno" i "Dosta je stožerokracije" primio je u saborskim prostorijama predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković koji je nakon zaprimanja potpisa poručio kako će Hrvatski sabor pokrenuti daljnju proceduru koja će za ishod imati raspisivanje ili neraspisivanje referenduma, što će ovisiti o broju valjanih potpisa, ali i o mogućoj odluci Ustavnog suda koji može poništiti referendum ukoliko utvrdi da su referendumska pitanja neustavna.

„Saborski odbor će od Vlade zatražiti da utvrdi broj i vjerodostojnost potpisa. Nakon toga, Vlada Saboru vraća informaciju postoji li ili ne postoji dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma”, izjavo je Jandroković.

„Nakon toga se od Ustavnog suda može zatražiti mišljenje jesu li referendumska pitanje u skladu s ustavom, pri čemu Ustavni sud ima rok od 30 dana za odluku. Ukoliko Ustavni sud utvrdi da su pitanja u skladu s Ustavom, raspisat će se referendum, ako nisu, neće se raspisati”, rekao je Jandroković.

Najavio je kako će prebrojavanje potpisa pratiti promatrači obiju strana kako se naknadno ne bi u pitanje dovodio valjani broj potpisa.

„Inicijativa 'Odlučujmo zajedno' imao 410.533 potpisa, duga inicijativa 'Dosta je stožerokracije' ima 409.219 potpisa. Mislim da je time poslana jasna poruka Vladi i Ustavnom sudu da ljudi očekuju referendum. Tražim od Vlade da barem u jednakom vremenu kao i mi prebroje potpise i iniciraju referendum”, rekao je predsjednik stranke Most Božo Petrov.

Član referendumskih inicijativa, nezavisni zastupnik Nino Raspudić kazao je kako je inicijativa pokrenuta mjesec dana nakon što je u znanstvenom časopisu Lancet objavljeno kako i cijepljeni prenose koronavirus.

Saborska zastupnica Marija Selak Raspudić navela je kako je inicijativa i prije raspisivanja referenduma već postigla uspjeh, ocijenivši kako nisu ostvarene najave o obaveznom cijepljenju od 4. siječnja 2022. koje je bilo kao mogućnost najavljeno od strane Stožera.

„Neovisno o tome hoće li se i kada referendum održati, nama je najvažnije da se u interesu hrvatskih građana ukinu diskriminatorne, nelogične i protuepidemiološke covid potvrde”, kazala je Selak Raspudić.

„Smatramo da je došlo vrijeme da se covid potvrde već sada ukinu, a treba ostati zaštita najranjivijih skupina građana, to je testiranje pred zdravstvenim institucijama i pred institucijama za skrb nad starijim i nemoćnim osobama”, poručila je Selak Raspudić.

Uz covid potvrde, referendumska inicijativa „Dosta je stožerokracije” smatra kako Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske nije legitimna institucija koja bi mogla pripisivati epidemiološke mjere te smatraju kako bi o tome trebao odlučivati Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom.

Za raspisivanje referenduma potrebno je prikupiti 10 posto od ukupnog broja glasača koji imaju pravo glasa na izborima u Republici Hrvatskoj, što iznosi oko 380.000 potpisa.

Stranka Most pokrenula je prikupljanje potpisa za dvije referendumske inicijative koje je trajalo od 4. do 18. prosinca, nakon čega su provjeravali valjanost prikupljenih potpisa.

federalna.ba/AA

referendum Hrvatska peticija ukidanje covid potvrda
tegljač "Franco P" potonuo brod Hrvatska
0 19.05.2022 11:15
Hrvatska Zoran Milanović NATO Bosna i Hercegovina
0 18.05.2022 14:21
GONG Hrvatska izbori Bosna i Hercegovina
0 17.05.2022 12:39
Švicarska Švajcarska referendum Frontex Netflix
0 15.05.2022 17:40
Hod za život Hrvatska Zagreb
0 14.05.2022 14:55
Đorđe Balašević Hrvatska Pula
0 11.05.2022 14:37