Razgovarala: Jasenka Tica Isović

Za FR Igor Davidović: NATO-u i Rusiji su Balkan i BiH prostor prelamanja širih interesa

„Novi set NATO mjera za Bosnu i Hercegovinu koje je najavio generalni sekretar Saveza Jens Stoltenberg, te eventualna pojačanja i prekomponiranja ove ili drugih vojnih misija u BiH nisu nikakva značajnija novost“, kaže za Federalni radio bivši bh. diplomata Igor Davidović.

Davidović ističe da situaciju treba posmatrati iz ugla pozicije Balkana, a posebno Bosne i Hercegovine na poligonu prelamanja interesa i nove političke zaoštrenosti između NATO-a, to jeste zemalja Zapada s jedne i Ruske Federacije s druge strane. „Stava sam da su to širi interesi koji se ne odnose samo na zapadani Balkan i Bosnu i Hercegovinu“, precizirao je Davidović.

„Istovremeno imate na domaćem političkom planu suprotstavljenosti stavova“, naglašava Davidović.

„Dakle, tu više nije samo riječ o tome da nemaju samo zajedničku poziciju ili konsenzus o članstvu već i o nekim međusobnim političkim različitostima i razmiricama mnogo više nego što bi se moglo definirati kao neki stvarni stav o potrebama i interesima Bosne i Hercegovine. Pa tako jedan tabor smatra da će se podržavajući NATO alijansu lakše legitimirati kao neko ko je uz zemlje Zapada, a istovremeno na taj način će neutralisati uticaj drugih političkih tabora koji ne dijele njihovo mišljenje. Drugi politički tabor je u Republici Srpskoj koji sa osnovanim i emotivnim stavom zbog odnosa NATO-a prema srpskom narodu tokom bombardiranja ima veliku zadršku ka integraciji u NATO“, kaže Davidović.

Kada je riječ o stavovima koji dolaze iz Ambasade Ruske Federacije to treba posmatrati isključivo kao ruski interes, naglasio je Davidović:

„Rusi nisu i ne kriju svoju poziciju i svoj stav i još prije nekoliko mjeseci su izričito saopćili da će se približavanje Bosne i Hercegocine NATO-u smatrati neprijateljskim aktom.“

Komentirajući stavove Ambasade Rusije u BiH da se, kako kažu, NATO izacijom ne radi u interesu BiH i njene unutrašnje sigurnosti, Davidović ističe da stabilnost u državi nije ugrožena zbog NATO-a već  zbog mnogobrojnih drugih razloga. 

„Ti razlozi se manifestiraju na domaćem terenu, a trenutno sve u kontekstu skore predizborne kampanje gdje se svako legitimira na način najbolji za dodvoravanje potencijalnim biračima i glasačima. Kada je riječ o samoj stabilnosti unutar BiH, da su se ranije racionalnije postavili na unutrašnjem planu onda strani faktor ne bi imao šta da traži ovdje i ovakve se polemike ne bi uopće vodile već bismo bili na poziciji nekoga ko ima jasan i definiran stav. I to će tako, bojim se, biti još dugo“, kazao je Davidović.

Osvrćući se na prijetnje upućene ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković, Davidović je naglasio da je toga uvijek bilo kada se obnaša javna funkcija, ali i pozvao sve nadležene službe da rade na utvrđivanju i identificiranju odgovornih.

"Prijetnje nikad nikome nisu dopuštene i to je nedopustivo i svako ko prijeti treba da snosi odgovornost“, zaključuje Davidović.

Na kraju, kada je riječ o sudbini NATO puta Bosne i Hercegovine Davidović naglašava da tu sasvim sigurno neće biti političkog dogovora. Istovremeno, smatra Davidović, pritisci, rad, nadzor i nametanja nikad ništa nisu dobro donijele građanima BiH pa to ne bi bio slučaj ni kad je riječ o članstvu u NATO-u.

Igor Davidović