"Za BiH od posebne važnosti energetska tranzicija"
(Izvor: Fena/ VM BiH)

"Za BiH od posebne važnosti energetska tranzicija"

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto učestvuje na Konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama COP 28, koja se održava Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

COP 28 je konferencija država koje su potpisale klimatski sporazum UN-a 1992. godine, na kojoj učestvuje više od 70.000 predstavnika iz različitih segmenata društvenog djelovanja, biznismena, naučnika, aktivista, novinara i predstavnika država okupljenih da razgovaraju o ograničenjima i pripremama za buduće klimatske promjene.

Za Bosnu i Hercegovinu je od posebne važnosti energetska tranzicija, odnosno smanjenje emisije stakleničkih plinova iz termoelektrana i tranzicija prema većem udjelu "zelene" energije u stvaranju konkurentnog i dugoročno održivog energetskog sistema te pitanje klimatskih promjena s kojima se najprije suočavaju lokalne zajednice.

Krišto se na marginama COP 28 susrela s princom Abu Dabia Sheikom Khaledom bin Mohamedom bin Zayedom Al Nahyanijem, te s drugim visokim dužnosnicima Evrope i svijeta koji učestvuju na Konferenciji.

Bosna i Hercegovina će se na COP 28 pridružiti Emiratskoj deklaraciji o otpornim prehrambenim sistemima, održivoj poljoprivredi i klimatskim akcijama.

federalna.ba/AA

Borjana Krišto konferencija UN klima