Xi: Princip vladavine 'jedna zemlja dva sistema' nastaviti dugoročno
(Izvor: EPA/Felix Wong)

Xi: Princip vladavine 'jedna zemlja dva sistema' nastaviti dugoročno

Kineski princip vladavine Hong Kongom “jedna zemlja dva sistema” funkcionirao je u zaštiti grada i mora se nastaviti dugoročno, izjavio je kineski predsjednik Xi Jinping.

Kineski čelnik odlučno je u govoru u Hong Kongu branio politički sistem, nakon nedavnih međunarodnih kritika.

Hong Kong obilježava 25 godina otkako je Britanija vratila grad Kini.

U gradu su uvedene stroge mjere sigurnosti od početka Xijeve posjete, koji je u prvom putovanju izvan kineske matice u dvije godine.

U okviru principa “jedna zemlja sva sistema” Kina bi trebala vladati Hong Kongom na način koji daje tom gradu visoki stepen autonomije i štiti slobodu govora i okupljanja, i druga prava koja nisu prisutna u kineskoj matici.

Kina je u posljednjim godinama, međutim, kritikovana zbog jačanja kontrole nad Hong Kongom i uvođenje zakona i reformi koje ograničavaju slobodu govora i iskazivanje nezadovoljstva.

Princip “jedna zemlja dva sistema” proizišao je iz sporazuma između Britanije i Kine i proglašen je kao zakon u Hong Kongu. Zaštita tog principa ističe u 2047., u roku koji brine mnoge u Hong Kongu.

Xi je, međutim, izjavio da se princip “dugoročno mora poštovati” u najjasnijem nagovještaju do sada da Kina namjerava da očuva politički model, za koji kritičari tvrde da je već kompromitovan od Pekinga.

Okružen kineskim i honkonškim zastavama na bini, Xi je branio sistem kao funkcionalan u zaštiti prosperiteta i stabilnosti Hong Konga, kao i kineskih “temeljnih interesa” u proteklih 25 godina.

Kina je u 2020 godine uvela u Hong Kongu kontroverzni zakon o nacionalnoj sigurnosti koji ograničava slobodu govora i izražavanje nezadovoljstva. To je nagnalo Britaniju da optuži Kinu za kršenje principa “jedna zemlja dva sistema” i njihovog sporazuma.

-Mi ne odustajemo od Hong Konga. Prije 25 godina dali smo obećanje toj teritoriji i njenom narodu da namjeravamo očuvati taj princip, da ćemo učiniti sve da Kina poštuje svoje obaveze tako da Hong Kongom ponovo vladaju građani Hong Konga - izjavio je britanski premijer Boris Johnson u petak, prenosi BBC.

federalna.ba/Fena

Xi Jinping Kina Hong Kong
Kina požar most
0 07.08.2022 18:26
Sanya Kina lockdown koronavirus Covid19 virus pandemija
0 07.08.2022 15:18
Kina Tajvan vojna vježba SAD
0 07.08.2022 10:53
Antony Blinken Amerika SAD Kina
0 06.08.2022 10:57
Tajvan Kina vojna vježba
0 06.08.2022 10:06