Xi se sastao s čelnicima Srbije, Egipta, Kazahstana i Turmenistana

Xi se sastao s čelnicima Srbije, Egipta, Kazahstana i Turmenistana

Kineski predsjednik Xi Jinping sastao se s čelnicima Srbije, Egipta, Kazahstana i Turkmenistana u subotu, dok Peking koristi otvaranje Zimske olimpijade za pokretanje diplomatskih inicijativa u jeku tinjajućih napetosti sa Sjedinjenim Državama.

Xi je održao pojedinačne susrete s kazahstanskim predsjednikom Kasimom-Jomartom Tokajevom, predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i egipatskim čelnikom Abdel Fattahom Al-Sisijem u subotu ujutru,  raspravljajući o infrastrukturnim ulaganjima u okviru incijative Pojas i put i o saradnji u borbi protiv COVID-19, javila je kineska državna novinska agencija Xinhua.

Turkmenistanskom predsjedniku Gurbanguli Berdimuhamedovu je rekao da bi dvije strane trebale produbiti saradnju u snabdijevanju Kine prirodnim gasom.

Nakon postizanja ključnog sporazuma s Rusijom u petak, Xi je održao sastanke uoči banketa za Lunarnu Novu godinu u Velikom domu naroda u subotu.

Banket predstavlja prvi put da se kineski predsjednik pridružio skupu šefova drugih država od izbijanja pandemije COVID-19 krajem 2019.

Nazdravljajući svojim kolegama, Xi je izrazio “zahvalnost od srca svim vladama, narodima i međunarodnim organizacijama koje mare za i podržavaju Zimsku Olimpijadu” u Pekingu.

- Kina je uložila sve napore da prevaziđe posljedice epidemije koronavirusa, ikreno ispunjavajući svoje svečane obaveze prema međunarodnoj zajednici, i osigurala je da se Zimska olimpijada održi kako je i planirano” izjavio je Xi u govoru.

Više od 30 međunarodnih čelnika doputovalo je u Peking kako bi prisustvovali ceremoniji otvaranja Zimske olimpijade, iako su Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje pokrenule diplomatski bojkot Igara u jeku rastućih geopolitičkih napetosti i optužbi za kršenja ljudskih prava u sjeverozapadnoj kineskoj regiji Xinjiang.

Dnevne novine Global Times, kojima upravlja vladajuća Komunistička partija, uzvratile su na izvještaje stranih medija da su Igre privukle “autoritarne” čelnike, optužujući ih u uvodniku da koriste “zastarjele antikineske klišee”, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Xi Jinping Kina Srbija Egipat Kazahstan Turkmenistan
Kina Šangaj Peking Covid19
0 25.06.2022 09:28
Srbija EU
0 24.06.2022 21:40
Aleksandar Vučić Srbija BiH Sjeverna Makedonija Samit EU - Zapadni Balkan
0 23.06.2022 16:04