WHO uznemiren zbog izraelskih napada na medicinski kompleks Nasser
(Izvor: AA)

WHO uznemiren zbog izraelskih napada na medicinski kompleks Nasser

Izraelski vojni napad na medicinski kompleks Nasser u Khan Younisu u južnom dijelu Pojasa Gaze i izvještaji koji dolaze iz bolnice su alarmantni i izazivaju strah za sigurnost pacijenata, zdravstvenih radnika i civila koji se nalaze u bolnici, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak.

Portparol WHO-a Tarik Jašarević rekao je na konferenciji za novinare u Ujedinjenim nacijama (UN) da pozivaju na zaštitu zdravstvenih ustanova i poštovanje međunarodnog humanitarnog prava.

“Bolnica je okosnica zdravstvenog sistema u južnom Pojasu Gaze i mora ostati funkcionalna. Zdravstvene ustanove na jugu nemaju kapacitet da prime veći broj pacijenata”, rekao je Jašarević i dodao da se “bolnice ne smiju militarizovati, niti napadati i da se mora poštovati međunarodno humanitarno pravo i principi predostrožnosti i proporcionalnosti”.

Kazao je da pacijenti, zdravstveni radnici i civili koji traže utočište “zaslužuju sigurnost, a ne opasnost”.

“Izvještaji o prisilnom premještanju mnogih pacijenata u drugu zgradu su zabrinjavajući. WHO je mnogo puta upozoravao da bi uskraćivanje pacijentima spasonosne njege i prisiljavanje na kretanje bolesnih i povrijeđenih moglo dovesti do pogoršanja njihovog stanja ili čak smrti. Zdravlje pacijenata mora biti prioritet i mora se osigurati neprekidna njega u sigurnom okruženju”, poručio je Jašarević.

Dodao je da teško povrijeđeni i bolesni pacijenti ostaju u bolnici i da UN koordiniše sa izraelskim vlastima kako bi hitno pristupili bolnici.

“Postoji hitna potreba za isporukom goriva u bolnicu kako bi se osigurao nastavak pružanja usluga spašavanja života. Osim toga, potrebne su medicinske procjene kako bi se identifikovali najkritičniji pacijenti i omogućilo njihovo sigurno prebacivanje”, dodao je Jašarević.

Naveo je da je bolnica Nasser jedva funkcionalna i da je prijavljena šteta na ortopedskoj jedinici dodatno smanjila njenu sposobnost pružanja hitnih usluga. Dalja degradacija objekta znači više izgubljenih života, više bolesti i više patnje.

Bolnica već radi iznad svog maksimalnog kapaciteta, sa 349 posto kapaciteta kreveta i 242 posto kapaciteta jedinice intenzivne njege.

Agencija UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA) saopštila je da je bolnica Nasser i dalje opkoljena izraelskim tenkovima.

Naglašeno je da se u prostorijama bolnice navodno nalazi 10.000 raseljenih osoba, kao i 300 pripadnika medicinskog osoblja.

Navedeno je i da su 14. februara izraelske snage bezbjednosti pozvale na evakuaciju civila koji su tražili sklonište u bolnici.

federalna.ba/AA

Nasser WHO
Tedros Adhanom Ghebreyesus Pojas Gaze WHO Svjetska zdravstvena organizacija Palestina glad
0 18.03.2024 16:45
Palestina djeca glad WHO
0 05.03.2024 08:22
WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus Pojas Gaze
0 04.03.2024 23:20
WHO Gaza patnje nasilje
0 29.02.2024 09:02