WHO upozorava da 99 posto svjetske populacije udiše nekvalitetan zrak
(Izvor: Ilustracija)

WHO upozorava da 99 posto svjetske populacije udiše nekvalitetan zrak

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navodi da gotovo svi u svijetu udišu zrak koji ne ispunjava standarde kvalitetnog, pozivajući na više aktivnosti za smanjenje upotrebe fosilnih goriva, koja prizvode zagađivače i tako uzrokuju probleme sa disanjem i protokom krvi dovodeći do miliona smrtnih slučajeva koji se mogu spriječiti svake godine.

Agencija UN-a je u ponedjeljak objavila ažurirane podatke o kvalitetu zraka prikupljene iz više od 6.000 opština u svijetu.

IZ WHO-a su poručili da 99 posto svjetske populacije udiše zrak koji je ispod granica kvalitetnog i često je pun čestica koje mogu prodrijeti duboko u pluća, ući u vene i arterije i uzrokovati bolesti.

Precizirano je da je kvalitet zraka najlošiji u regionima istočnog Mediterana i jugoistočne Azije, a zatim u Africi.

“Nakon što smo preživjeli pandemiju, neprihvatljivo je i dalje imati sedam miliona smrtnih slučajeva koji se mogu spriječiti i nebrojene izgubljene godine dobrog zdravlja koje je moguće spriječiti zbog zagađenja zraka", rekla je Maria Neira, šefica odjela WHO za okoliš, klimatske promjene i zdravlje.

Baza podataka, koja tradicionalno razmatra dvije vrste čestica poznatih kao PM2,5 i PM10, po prvi put je uključila mjerenja dušikovog dioksida na zemlji, čije koncentracije su najviše u urbanim sredinama.

federalna.ba/AA

zagađenje zraka WHO