WHO: Počelo planiranje evakuacije pacijenata tri bolnice iz Gaze
(Izvor: EPA-EFE/HAITHAM IMAD)

WHO: Počelo planiranje evakuacije pacijenata tri bolnice iz Gaze

Portparol Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) izjavio je u utorak da su tri bolnice u Gazi pod izraelskom opsadom zatražile pomoć u evakuaciji pacijenata i da je počelo planiranje.

Bolnice su bombardovane tokom sukoba između Izraela i Hamasa i sve bolnice u sjevernom dijelu enklave su prestale normalno funkcionirati, iako i dalje primaju neke pacijente koji nisu mogli pobjeći i iseliti se iz Gaze.

Portparol WHO Christian Lindmeier kazao je da je evakuacija posljednje sredstvo.

- To je cijelom stanovništvu sjevera oduzima sredstva za traženje zdravstvene njege - kazao je on na brifingu za novinare u Ženevi.

Tri bolnice su Al Shifa, iz koje je grupa beba već spašena, indonežanska bolnica i bolnica Al Ahli, saopćio je on.

- Za sada je to samo u fazama planiranja, bez dodatnih detalja - dodao je.

Na istom brifingu, agencija UN-a za djecu (UNICEF) upozorila je na rizik od "masovnog izbijanja bolesti" koje bi moglo uzrokovati porast stope smrtnosti djece u gusto naseljenoj enklavi u kojoj su hiljade ljudi zbijene u prenaseljenim utočištima.

- Ako pristup djece vodi i sanitarijama u Gazi i dalje bude ograničen i nedovoljan, vidjet ćemo tragičan porast - koji se, međutim, može potpuno izbjeći - broja djece koja umiru - kazao je portparol UNICEF-a James Elder, prenosi Reuters.

Dvije od 33 prijevremeno rođene bebe preminule su uoči evakuacije iz bolnice Al-Shifa u Pojasu Gaze, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija.

Bilo je planirano da se 33 prijevremeno rođene bebe evakuišu u nedjelju iz te najveće bolnice u Pojasu Gaze. Portparol WHO Lindmeier) je na brifingu za novinare u Ženevi rekao da su "na nasreću dvije od tih prijevremeno rođenih beba umrle te noći zbog nedostaka brige".

Tri evakuisane bebe su još uvijek u emiratskoj bolnici na jugu Pojasa Gaze, rekao je portparol UNICEF-a James Elder. Dvadeset osam ih je stiglo u Egipat u ponedeljak preko graničnog prelaza Rafah, jedinog izlaza iz Gaze koji ne kontroliše Izrael.

Na videokonferenciji iz Kaira portparol UNICEF-a je nagovijestio da je 20 od 28 beba evakuisanih u Egipat putovalo bez svojih majki. Izraelska vojska je rekla da je pomogla pri evakuaciji. "Sedam majki sa osam beba", rekao je portparol i dodao da su dvije bebe blizanci.

federalna.ba/Fena

WHO evakuacija bolnice
Gaza izbjeglice bolnice
0 11.12.2023 10:38
WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus Pojas Gaze Izrael Palestina
0 10.12.2023 13:59
Munira Hadžadž Pojas Gaze evakuacija
0 07.12.2023 21:50
WHO Amnesty International Gaza
0 05.12.2023 13:58