WHO održava vanrednu sjednicu posvećenu zdravstvenoj situaciji u Gazi i na Zapadnoj obali
(Izvor: WHO)

WHO održava vanrednu sjednicu posvećenu zdravstvenoj situaciji u Gazi i na Zapadnoj obali

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) održat će vanrednu sjednicu izvršnog odbora 10. decembra na kojoj će se razgovarati o zdravstvenim uslovima u Gazi i na Zapadnoj obali, pokazao je dokument globalne zdravstvene agencije UN-a te izjavio palestinski ambasador.

Generalni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus sazvao je sjednicu nakon što je primio zahtjev od 14 članova odbora WHO, navodi se u dokumentu WHO. Portparol WHO nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Palestinski ambasador pri UN-u u Ženevi Ibrahim Khraishi kazao je da će se sastanak uglavnom fokusirati na Gazu, ali i na napade na zdravstveni sektor na Zapadnoj obali.

- Želimo da osnažimo WHO i pozovemo izraelsku stranu da ne napada medicinski sektor. Želimo da omogućimo svježe medicinske nabavke - kazao je on Reutersu, dodajući da njegova diplomatska misija sastavlja prijedlog koji će razmotriti 34-člani odbor.

Samo dio bolnica u Gazi trenutno radi zbog bombardovanja i nedostatka goriva, a one koje još uvijek funkcionišu sve više su preplavljene novim valovima ranjenika.

Izrael je optužio Hamas da koristi obične građane Gaze kao živi štit postavljajući komandne centre i oružje unutar bolnica i drugih civilnih zgrada.

Viši savjetnik premijera Benjamina Netanyahua kazao je u subotu da će Izrael olakšati pružanje humanitarne pomoći civilima Gaze ukoliko se borbe tu nastave.

federalna.ba/Fena

WHO sjednica Gaza
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH sjednica počela Zakon o odbrani BiH
0 28.02.2024 13:04
Gaza bombardovanje ruševine
0 28.02.2024 09:51
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH sjednica
0 28.02.2024 08:26