Wagner grupa objavila da nastavlja svoje aktivnosti u Africi i Bjelorusiji
(Izvor: Arhiv)

Wagner grupa objavila da nastavlja svoje aktivnosti u Africi i Bjelorusiji

Wagner grupa, čiji je osnivač Jevgenij Prigožin, koji je poginuo u Rusiji kada se srušio njegov privatni avion, objavila je da nastavlja svoje aktivnosti u Africi i Bjelorusiji.

U saopćenju na društvenim mrežama kompanije Konkord, za koju se zna da je pripadala Prigožinu, navodi se da plaćenička grupa nastavlja s radom u Africi i Bjelorusiji.

"Zatvaranje kompanije ne dolazi u obzir. Komanda privatne vojne kompanije i dalje obavlja sve dodijeljene dužnosti i upravlja kompanijom", navodi se u saopćenju.

Prigožin, poznat kao "kuhar" ruskog predsjednika Vladimira Putina i koji je pokrenuo pobunu protiv ruske administracije, došao je u prvi plan kada je njegova paravojna grupa Wagner, koja djeluje u mnogim zemljama, dobila ulogu u ratu u Ukrajini.

Wagner grupa, među čijim pripadnicima ima i osuđenika, slala je trupe u razne sukobe izvan Ukrajine na Bliskom istoku i u Africi, uključujući građanski rat u Siriji.

Prigožin je više puta optužio ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika ruskog Generalštaba Valerija Gerasimova za "nesposobnost" i namjerno nedovoljno opskrbljivanje Wagnerovih jedinica koje se bore u Ukrajini.

Osnivač Wagnera Prigožin pokrenuo je oružanu pobunu protiv ruske vlasti 24. juna. Pobuna je okončana intervencijom bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka. Wagnerovi plaćenici nakon pobune otišli su u Bjelorusiju, gdje su počeli obučavati bjeloruske vojnike.

Ruska Federalna agencija za zračni promet (Rosaviatsiya) objavila je 23. augusta da je u padu privatnog aviona u Tveru poginulo svih deset putnika, među kojima je bio i Prigožin.

federalna.ba/AA

Wagner Rusija Afrika Bjelorusija