videoprilog Merile Dizdarević (Mreža)

Vučićev ram

Očekivalo se mnogo, dobilo se ništa. Ni ograničeni ni kandidatski status. Vršljao je Varhelji po Balkanu, a vršljali i odbijali ključne zakone SNSD i HDZ. Licemjerna Evropa i njene birokrate zatvorile vrata za Zapadni Balkan. Uslovljavaju, odmeravaju, odgađaju, biraju, u njihovo jato mogu samo oni koji bi sačuvali njihovu sigurnost. Balkanu VELIKODUŠNO nude i podržavaju OTVORENI BALKAN. Ko i šta zna o Otvorenom Balkanu, šta je uslov za ulazak, a šta za izlazak? Kako se djeluje, ko je glavni, ko koordinira, ko vodi politiku, a ko se mora povinovati? Je li Otvoreni Balkan otvoren samo za stvaranje dvije velike države koje bi da pokore ostale male? Je li plan da Vučić uz Ramu URAMI VELIKU SRBIJU?

Isti cilj. Drugi naziv. Nije Mali Šengen već Otvoreni Balkan i ne baš sasvim otvorena politika idejnih tvoraca unije šest zemalja Zapadnog Balkana.

"To je jednostavno ideja koja je trebala Vučiću", smatra Svetlana Cenić, ekonomski stručnjak i analitičar.

"To je lukavo smišljenja politička inicijativa", kaže bivši potpredsjednik Vlade Srbije ŽArko Korač.

"UMJESTO DA TRČKARAMO ZA OTVORENIM BALKANOM MI BI TREBALI DA BUDEMO LIDERI Berlinskog procesa", ističe bivši ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

"Otvoreni Balkan podržava strašno Beograd i strašno Rusija", navodi novinar i publicista Šeki Radončić.

"Otvoreni Balkan nije vezan za niti jedan standard EU", naglašava Damir Zeković, programski koordinator u Heinrich Boll Stiftung.

Standarde utvrđuju dvojica ambicioznih lidera, Vučić i Rama, čiju ideju ujedinjenog regiona mnogi tumače kao ostvarivanje starih ali nikako zaboravljenih dugogodišnjih težnji o malo većim granicama od onih u kojima vladaju. Da li je to predgrađe za EU ili dobro upakovan marketinško-politički trik kojim bi ova dvojica Evropi i Americi isporučili ideju o Velikoj Srbiji i Velikoj Albaniji?

"Ta inicijativa bi ličila na smokvin list za veliku Srbiju i veliku Albaniju i zašto bi u tome učestvovala BIH i CG, to je obična kopija ruske ideje. Znači ti sada predlažeš Otvoreni Balkan a istovremeno se ne ograđuje od ministra koji govori da ima prava a tzv. srpski svet. To je u suštini negiranje granica postojećih na Balkanu", dodaje Korač.

"Postoji strah, jedna rezerva, jedna percepcija da su se zapravo presjednik Vučić i premijer Rama dogovorili napravili svoj dil velika Srbija, velika Albanija, ovi drugi neka im Bog pomogne", kazala je predsjednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić.

"Ako je neko mislio praviti srpki svet kroz otvoreni Balkan onda je taj kvalitetna budala", dodaje Lagumdžija.

"Otvoreni Balkan vodi u veliku Srpsku najpreciznije rečeno", navodi Radončić.

"To se nudilo vladama drugih zemalja koje nisu potpisale kao uzmi ili ostavi, što znači da više vodi ka isključenju, stvaranju razdora i nekog jaza ili šta više produbljava trenutni jaz između zemalja ZB, jel znamo da nije idealna situacija", pojašnjava Zeković.

Vučićevoj i Raminoj inicijativi nedostaje još pola zemalja Zapadnog Balkana. Kosovo je protiv. BiH i Crna Gora kao posmatrači, sa rezervom i nejedinstvenim stavom.

"Ovdje oni jedni jesu za Otvoreni Balkanm a ovi drugi im kao ne daju da idu u Otvoreni Balkan, a ustvari to potpuno govori o institutcionanom raspadu bh. spoljne politike", smatra Lagumdžija.

Dok su vrata EU BiH zatvorena, ona ulazna za Otvoreni Balkan su širom otvorena. Vratar Vučić ih predvodi i već se proklamovao liderom inicijative jer ekonomski jaka Srbija daje njemu i političku prednost. Vučić sa partnerima ambiciozno krenuo u otvoreni Balkan nudeći sumnjive projekte koji su vec sada propali.

"Ogromno nepovjerenje političko vlada u regionu, prije svega u odnosu na Vučića i to je po mom mišljenju SMRTNA PRESUDA OVOJ INICIJATIVI", smatra Korač.

Vjetar u leđa idejnim tvornicma Otvornog Balkana bio posljednje je briselsko NE zemljama Zapadnog Balkana. Nije alternative EU, ali nezaustavljiv je proces koji donosi dobit i u kojem Vučić vidi snagu u zajedništvu, i to istom onom koje je 90-ih bilo nepoželjno srbijanskom rukovodstvu.

"Ako hoćete dođite, ako nećete vaša volja, niko vas neće da tjera, nisu ovo neke druge organizacije", kazao je Vučić.

"Vuk i Vučići dlaku mijenjaju ali ćud ne mijenjaju. Srbija ne može biti lokomotiva koja će prevoziti zemlje Zapadnog Balkana u EU naprosto jer ona je retrogradna, ona ne djeluje po evropskim vrijednostima nego po ruskim vrijednostima. Formiranje Otvorenog Balkana bilo bi pobjeda ruske i vučje doktrine prema komšijama", smatra Radončić.

Svetlana Cenić navodi: "U Otvorenom Balkanu šta ćemo sa Kosovom. Evo i sve i da BiH pristane, da pristane i CG, hoćemo li to skok s motkom vježbati, kuda ćemo i sada ima još nešto, ni taj Otvoreni Balkan kakakv god da je i šta god da je i šta je god ispod i iznad neće niko krnju državu jer za sve ono što se otvara u okviru Otvorenog Balkana potrebna je država a ne dio drzave ili mjesna zajednica."

"Da, imamo jedna slučaj u kojem se stvara veće nepovjerenje kod ostalih zemalja prema Otvorenom Balkanu kada Rusija, koja se nalazi u trenutnoj situaciji agresije na jednu državu u Evropi, na Ukrajinu, u tom slučaju Srbija kaže da je Otvoreni Balkan savršen proces i zaboravlja na berlinski proces u potpunosti. Dakle, opet skretanje sa pravog evropskog puta tih zemalja 6 na Zapadnom Balkanu", naglašava Zekanović.

Vučiću se ne žuri ka Evropskoj uniji jer politika sjedenja na dvije stolice pokazala se kao dobar mehanizam. Što manje Evrope, više je Rusije. Je li Otvoreni Balkan kao ruski projekat zamjena berlinskom procesu u kojem su svi jednaki?

"Neki dan je Lavrov otvoreno podržao Otvoreni Balkan, dakle naravno da Evropa gura i BIH i CG i Kosovo  u čeljusti Otvorenog Balkana, a mi moramo reći da je Otvoreni Balkan anti crnogorski, anti bosanski, anti kosovski projekat zbog toga što Vučićeva Srbija ima vučje apetite prema BiH, CG i Kosovu", navodi Radončić.

Žarko Korač ističe: "To jeste poljubac smrti, to što je uradio Lavrov je bio najbolji način da se pokaže da iza te inicijative ne stoji ako mogu tako da kažem ne stoji ništa realistike."

"Srbija, hoće li Srbija onda u tom slučaju priznati Kosovo ako Kosovo prihvati Otvoreni Balkan jer u tom slučaju oni su jednaki. Međutim, eksperti postavljaju pitanje zapravo da li su sve članice Otvorenog Balkana jednake i da potpišu Otvoreni Balkan", naglašava Zeković.

Vučić se uživio u ulozi startega i vođe Otvorenog Balkana a podrška stiže i od američke administracije odnosno Trumpovih činovnika i dijela Evrospke unije, pa je priča o Otvorenom Balkanu dobro poslužila onima koji žele zaustaviti evropsku perpektivu regiona, a posebno BiH koja je i bila incijator berlinskog procesa.

"Priča o Otvorenom Balkanu je isto kao da nas je neko gurnuo na pomoćno igralište na šljaki da se zagrijavamo, a glavna utakmica je na Wembliju, drugi su na Webmliju, a nas tu nema. Ovdje se nama sa pričom o Otvorenom Balkanu podmetnulo da se vodi rasprava o nečemu što nas odvaja i sklanja sa glavnog puta a to je put zasnovan na ravnopravnosti na principim berlinskog procesa", kaže Lagumdžija.

Dok BiH teži ka kandidatskom statusu u EU, poruke koje dolaze od pojedinih lidera evropskih procesa a od kojih zavisi hoće li ili ne biti dijelom EU, signal su za odlučiti se raditi na reformama i evropskim ambicijama ili proći kroz otvorena vrata Otvorenog Balkana?

"Mi smo daleko od toga zato što ovi partneri muslimani u Sarajevu, poltičari misle da je to srpska podvala i da to predstavlja još jedan atak navodno na njih i njihova prava, što naravno nisu u pravu. Kamo sreće da smo u toj inicijativi I ja mislim da ćemo jednog dana i biti", kazao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ističe: "Ne ide se grlom u jagode kada je u pitanju država, a mi jesmo za regionalnu saradnju. Mi nikakve odluke donositi nećemo. I moje će insistiranje i dalje biti šta je sa regionanim tržištem Sofija 20. novembar 2020., pogledajte sve dokumente od tada zašto sve stoji, zašto se ne implementira, a gura se ovo što se zove Otvoreni Balkan."

"Siguran sam da Otvoreni Balkan može pokrenuti cjelokupni ekonomski potencijal ovog regiona i ovdje sam jer sam sasvim siguran da će BiH prije ili kasnije postati članica Otvorenog Balkana. To prije milsim do ovih izbora u oktobru na narednih 5 mjeseci ili poslije ovih izbora", kazao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Mali šengen odnosno sada Otvoreni Balkan nije alternative EU, već dio napora za približavanje standardima EU, stoji u analizi Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH a koju je zatražilo državno Predjedništvo. Na nju se čekalo od septembra 2020. godine a na potezu je Ministarstvo finansija.

"To ne bi prošlo jedan ozbiljan seminarski rad na bilo kojem posdtdiplomskom studiju, ovaj pri čemu su onda konstatovali da upravo će pitati Ministarstvo finansija koje su posljedice svega toga. Ovdje se radi i o jednoj potpunoj površnosti, jednom politikanstvu bez ikakvog smisla, populizmu bez pokrića", smatra Lagumdžija.

SNSD-ov ministar Staša Košarac za Otvoreni je Balkan, ali u toj istoj analizi iznesen je samo plan tvoraca Otvorenog Balkana, ali ne i argumenti za ili protiv, konkretne koristi i interes BiH, bez detaljne procjene dobiti i štete u slučaju pristupanja ovoj inicijativi, skoro pa paušalno odgovori na koje se čekalo skoro godinu dana a koja nikada očito nije došla do Predsjedništva. Košarac sigurno nije imao mišljenje Uprave za indirektno oporezivanje na koju se ideja Otvorenog Balkana itekako odnosi.

"Činjenica je kod Otvorenog Balkana u tom carinskom dijelu da države gube carinski suverenitet, postavlja se pitanje koliko bi to se odrazilo na prihode tih članica, a ako hoćete mi je lično ili osobno mišljenje ja nisam pristalica te ideje", naveo je direktor UIO BiH Miro Džakula.

I Vučićev megafon Milorad Dodik čeka geopolitički momenat za ocijepiti RS. Ne dobijanje statusa kandidata kaže ubrzat će taj proces. No, Evropa je ponovo izvukla tepih ispod nogu Zapadnog Balkana. Strateška greška ili cilj – uključiti Ukrajinu i Moldaviju a balkanski prostor ostaviti za kasnije.


"Dugačka je puška Vladimiri Putina, ona doseže do svih nas i Evropa je morala da bude toga svjesna da je Zapadni Balkan meki trbuh Evrope", kaže Radončić.

"Vidjeli ste izjavu Milorada Dodika ili tvit nešto takvo je bilo, ako ne bude kandidatskog statusa od onog briselskog sporazuma, mislim kojeg sporazuma, se odustaje. Pa znači ti pljuješ i vrijeđas, nekoliko dana prije toga je napljuvao EU da su oni za sve krivi i pljuje ali nije mu mrsko da pruži ruku za pare jer je odmah u toj izjavi rekao ako mi dobijemo kandidatski status i tu su fondovi", navodi Cenić.

"Evropa mora da se integriše da bude i bezbjedonosno i ekonomski jedna cjelina i ne mogu da se izcaleče pojedinačne jedna po jedna zemlja Balkana pa kao ova je dobra za EU, svima treba dati kandidatski status", kaže Korač.

"Mi ne možemo živjeti od deklaracija koje je nama dao NATO, EU, od nekih statusa, kretanja ka nečemu, dobijanje datuma za otpočinaje pregovora nakon što dobijemo kandidatski status, vidite kako ja pričam sad , ništa ne razumije se, kaže dobićete datum ko da datum neče doći bez nas, ovdje se radi o jednoj potpunoj ko da imamo, ko da ova četvorka ko da su nije ono hudini, nego 4 hudinija, David Koperfild tako 4 puta", navodi Lagumdžija.

Briselsko čudo se nije desilo i to zbog trikova bh. mađioničara koji blokade vade iz mađioničarskog šešira u bijelim rukavicama i nude podvale kao opravdanje zašto su oborili zakone koji su uslov za dobijanje željenog datuma. A kod Vučića datuma nema tamo smo poželjni, a kao ne želimo, u EU nam ne daju a kao htjeli bi. Pa nam je komšijska šala trenutno opcija- sjedi đe si, ni za đe si nijesi.

Ovo je prilog iz magazina Mreža. Sva izdanja emisije pogledajte OVDJE.

federalna.ba

Otvoreni Balkan Mreža
Mreža Srbija Dijana Hrkalović Nebojša Stefanović
0 05.07.2022 22:29
Mreža izbori Predsjedništvo BiH
0 05.07.2022 22:20
Mreža
0 05.07.2022 22:17
žrtve Republika Srpka Mreža
0 05.07.2022 20:25
Mreža
0 28.06.2022 22:49