Vučić: Živjeli bismo 10 puta bolje ako uvedemo sankcije Rusiji, ali nećemo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija trpi mnogo zbog neuvođenja sankcija Rusiji i da bi se živjelo deset puta bolje kada bi to uradila, ali da neće, jer vodi samostalnu politiku.

On je rekao da je mnogim političarima lako da pričaju da su protiv uvođenja sankcija Rusiji.

"I moja tetka je protiv i moj otac je, pa šta sa tim, kakve to veze ime sa vođenjem države?", rekao je Vučić.

On je objasnio da Srbija trenutno nema izlaz na tržište kapitala, da su krediti skuplji i da se sada nudi zajam po kamati od sedam posto kao, kako je primijetio, u vrijeme "onih koji su opljačkali zemlju", i da je teško refinansiranje kredita, što će se na kraju odraziti na plate i penzije.

"Svi će da kažu Vučić najavljuje uvođenje sankcija. Ne, borit ćemo se dokle možemo da čuvamo svoju politiku i tu politiku vodimo ne zato što imamo nešto od neuvođenja sankcija. Pošto ću da slušam stručnjake da je to zbog cijene gasa, a to nam je milijardu, dok mi na ovome gubimo više milijardi, da ne pričam o manjem dolasku direktinih investicija, i da je sedam američkih producenata i glumaca odbilo da dođe da snima filmove jer nismo uveli sankcije Rusiji", rekao je Vučić.

On je ponovio da Srbija zna koliko su sankcije nefer i da Srbija sve to radi zbog poštovanja prava, ali i rekao da narod treba da zna da država gubi mnogo zbog neuvođenja sankcija Rusiji.

Vučić je upitao međunarodnu zajednicu zbog čega sada ne bombarduju Rusiju kao što su 1999. godine bombardovali Srbiju, navodeći da oni tvrde da su trenutna dešavanja u Ukrajini "neviđena na tlu Evrope".

Predsjednik Srbije je rekao da od novih pregovora sa Rusijom o gasu očekuje "normalnu" cijenu.

"Od Rusije očekujem normalnu cijenu gasa, važno je da imamo gas, imamo rusku firmu koja vodi srbijansku naftnu industriju. Naftu možemo da uvezemo samo preko hrvatskog Janafa", rekao je Vučić.

On je dodao da je dobio obećanje od bugarskog premijera Kirila Petkova da Bugarska neće praviti probleme sa tranzitom gasa za Srbiju.

federalna.ba/Beta

Aleksandar Vučić Srbija sankcije
Nebojša Stefanović Aleksandar Vučić
0 06.07.2022 11:24
Evropski parlament Srbija napredak ka EU
0 06.07.2022 08:11
Mreža Srbija Dijana Hrkalović Nebojša Stefanović
0 05.07.2022 22:29
Rusija Evropa sankcije
0 01.07.2022 21:59