Vučić: Srbija traži povlačenje trupa sa sjevera Kosova
(Izvor: AA)

Vučić: Srbija traži povlačenje trupa sa sjevera Kosova

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas poslije sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost da će Srbija nastaviti da insistira na očuvanju mira, pune stabilnosti i sigurnosti i pune sigurnosti za srpsko stanovništvo na Kosovu i da traže povlačenje svih trupa sa sjevera Kosova.

Kako je rekao na sjednici je donesen zaključak da se smatraju neprimjerenim izjave u kojima se Beograd i Priština izjednačavaju i da je Srbija spremna za nastavak dijaloga u Briselu, ali da neće prihvatiti rješenja "nametnuta jednostranim kriminalnim akcijama".

Vučić je novinarima rekao da je u ponedjeljak i jutros razgovarao sa ambasadorima Kvinte i dobio prijedlog Evropske unije kako bi trebalo da izgleda kompromisno rješenje i da je odbio to rješenje, jer nije kompromisno, već rješenje koje bi unižavalo Republiku Srbiju.

Kako je pojasnio to rješenje podrazumijevalo bi da Albanci odustanu od 70 odsto onoga što su namjeravali da rade na administrativnom prelazu, ali bi uveli 20 do 30 odsto mjera.

Vučić je istakao da Beograd traži povlačenje svih trupa sa sjevera Kosova, pa da onda "idu u Brisel", kao i da traži hitan odgovor Evropske unije da li postoji Briselski sporazum ili ne, kao i kada će biti formirana Zajednica srpskih opština koja je prema njegovim riječima suština sporazuma.

"Njihovo ćutanje shvatićemo kao da sporazum ne postoji", naglasio je Vučić.

Dodao je da bi se Specijalne jedinice kosovske policije (ROSU) povukle čim bi Srbija prihvatila rješenje EU i Kvinte, ali da je on u ime Srbije to odbio, jer traži povlačenje jedinica bez uslova i poručio da nema pristanka Srbije na nasilničku politiku.

Vučić je rekao da Srbija poziva EU, Veliku Britaniju i Sedinjene Američke Države da utiču na Prištinu da ukine protivpravnu presudu Ivanu Todosijeviću, te dodao da su u sudskom vijeću u postupku protiv njega morala biti dvojica Srba i jedan Albanac, a da takvo vijeće nije bilo ni ponuđeno.

"Ili će ukinuti presudu ili smo dobro razumjeli da Priština ima podršku za iseljavanje Srba", rekao je Vučić.

Naglasio je i da Beograd zahtijeva da hitno budu izdate licence za snabdijevanje i distribuciju električne energije za dvije srpske kompanije.

Vučić je pitao i koja je odgovornost Srbije za jučerašnji upad ROSU na sjever Kosova i poručio da Srbija ništa nije uradila.

Na pitanje kako će se kriza riješiti, Vučić je rekao da će se riješiti nekako, ali bez ponižavajućeg pristanka Srbije, a da će Beograd gledati da očuva mir.

Upitan o izjavi hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da je on ratni huškač, Vučić je rekao da je Milanović veliki prijatelj Srbije i da je silno želi u EU, ali da mu samo Vučić smeta i da će i to uskoro da bude riješeno, ali i da će Srbija uskoro stići Hrvatsku po ekonomskim parametrima.

federalna.ba/AA

Aleksandar Vučić Srbija Kosovo
Srbija koronavirus
0 20.10.2021 15:48
Aleksandar Vučić Johnny Depp
0 19.10.2021 17:50
Srbija koronavirus
0 19.10.2021 15:20
Nebojša Vukanović Aleksandar Vučić pismo
0 19.10.2021 11:56