Vučić: Srbija će biti uz Srbe sa Kosova

Vučić: Srbija će biti uz Srbe sa Kosova

Vučić izjavio je danas u razgovoru sa Srbima sa Kosova da će šta god da se desi Srbija i Beograd biti uz njih, ali ocijenio da je sa Prištinom nemoguće razgovarati, jer neće da poštuje sporazume.

On je pozvao Albance da ne pokušavaju nasilje i da "Srbe uvode u red" i poručio da će njegov odgovor biti "kristalno jasan".

"Ako krenu u nasilje, vi zaštitite svoj narod, a mi ćemo biti uz vas, poručio je Vučić, samo imajte u vidu kolika je cijena koju ćemo svi mi da platimo i zato je moja molba da to izbjegnemo. Čuvaćemo mir, poštovaćemo sve sporazume, moja poruka i njima i vama je, nisam poput nekih, niti je Srbija kakva je bila ranije", rekao je Vučić.

On je istakao da je pozvao specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, od kojeg je tražio da "zauzdaju Prištinu", a da je dobio odgovor da se radi na tome, poslije čega su se jedinice Rosu povukle.

Vučić je rekao da je Priština za ono što je danas izvodila imala podršku makar jedne države, a da nijedna nije iz EU.

"Pred nama je težak period, biće ogromni pritisci na Republiku Srpsku, tražiće njen nestanak pred proljeće i sve će to pasti na pleća Srbije. Na svemu tome će da rade najmoćnije zemlje svijeta", rekao je Vučić.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić najavio je da će, ukoliko još jednom ponove scene nasilja na sjeveru Kosova, uslijediti opšti otpor Srba i da će se braniti svim raspoloživim sredstvima.

Funkcioner Slavko Simić rekao je da su građani ovdje, jer vjeruju u ono što Vučić kaže i poručio mu da ljudi žele da znaju jesu li u priči sami ili ne.

Sastanku Srba sa Kosova i Vučića prisustvovali su i ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

federalna.ba/AA

Aleksandar Vučić Srbija Kosovo