Vučić se obratio u Generalnoj skupštini UN-a: Ovdje niko nikoga i ne sluša
(Izvor: EPA/Peter Foley)

Vučić se obratio u Generalnoj skupštini UN-a: Ovdje niko nikoga i ne sluša

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se u srijedu na debati 77. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku i tom prilikom kritikovao svjetske lidere da "nikoga ne slušaju" već vode računa samo o svojim interesima.

"Ozbiljnost trenutka u kojem se nalazimo obavezuje me da sa vama podijelim teške riječi, ali istinite. Sve ovo što danas radimo djeluje impotentno i blijedo. Stvarnost je da ovdje zapravo niko nikoga i ne sluša, niko ne teži stvarnim dogovorima i rješavanju problema i skoro svi vode računa samo o zadovoljavanju svojih interesa, nerjetko gazeći u tom procesu osnovne principe međunarodnog prava, bacajući pod noge Povelju UN i druge dokumente na kojima je ova organizacija zasnovana", rekao je Vučić.

Kako je kazao, za to nije kriv UN, već one sile koje ne vode računa ni o čemu osim o "zadovoljenju sopstvenih političkih, ekonomskih i na žalost, vojnih ciljeva".

Rekao je da bez obzira na to što Srbija i "sama osjeća posljedice grubog kršenja osnovnih odredbi međunarodnog javnog prava, neće odustati od temeljnih principa Ujedinjenih nacija."

"Nastavićemo da se zalažemo za dosljedno poštovanje načela nepovredivosti granica, uvažavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta i svih ostalih država članica Ujedinjenih nacija. Uprkos ovakvom našem stavu, mnogi u ovoj sali i danas imaju problem sa poštovanjem teritorijalnog integriteta Srbije. Pitate se zašto? Zato što oni posjeduju silu, a mi smo u njihovim očima mali i slabašni. Međutim, kao što ste mogli da čujete, mi ipak imamo snage da na ovom mjestu iznesemo istinu", istakao je predsjednik.

Dodao je i da Balkan ne može podnijeti još jedan rat i nada se da će u tom naporu postojati dobra volja i razumijevanje svih zemalja.

federalna.ba/AA

Aleksandar Vučić Generalna skupština UN-a
Tirana Milorad Dodik Aleksandar Vučić Denis Bećirović Žarko Papić
0 05.12.2022 19:47
Aleksandar Vučić Oliver Varhely
0 02.12.2022 14:39
Oliver Varhelji Aleksandar Vučić pregovori Kosovo
0 02.12.2022 13:18
Željka Cvijanović Milorad Dodik Aleksandar Vučić
0 24.11.2022 20:51
Aleksandar Vučić Kosovo Srbija
0 24.11.2022 12:57