'S. Makedonija i Albanija bez datuma, Bosna nije dobila kandidatski status'
(Izvor: EPA/STEPHANIE LECOCQ)

'S. Makedonija i Albanija bez datuma, Bosna nije dobila kandidatski status'

Predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa liderima iz regiona da je Srbija danas izrazila veliku podršku otvaranju procesa pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, ali da se ponovo ništa nije desilo.

"Vjerujem da naši prijatelji zaslužuju da počne proces pregovora", dodao je Vučić. To nije, kako je ukazao, samo formalni zahtjev, već nešto što je neophodno, jer su obje zemlje ispunile sve zahtjeve.

Što se tiče odnosa Srbije i Unije, naveo je da je u prva četiri mjeseca Srbija povećala trgovinsku razmjenu sa EU za 30 odsto.

Vučić je rekao da je Srbija duboko zahvalna zvaničnicima EU što su podržali Srbiju na putu ka članstvu i posjetili zemlje regiona. Nije bilo konkretnih rezultata, ali imali smo dobru diskusiju. S. Makedonija i Albanija nisu dobile konkretne datume, Priština nije dobila viznu liberalizaciju. Bosna nije dobila kandidatski status."

Predsjednik je potvrdio pisanje hrvatskih medija da je na njega izvršen pritisak zbog rusko-ukrajinskog pitanja, i da on to ne krije.

"Nisam ovdje da pravdam našu poziciju, jer mene kao presjednika obavezuju zaključci našeg Savjeta za nacionalnu bezbjednost. Moramo da vodimo računa o svom nacionalnom interesu", poručio je Vučić.

Predsjednik je istakao da vjeruje da svi zajedno možemo da riješimo teška pitanja i najavio da će posjetiti Sjevernu Makedoniju i Albaniju tokom ljeta.

"Moram da kažem da je Otvoreni Balkan bila ideja nas trojice, mi smo došli na tu ideju, želeli smo da vodimo računa o našem regionu", istakao je Vučić.

Negirao je da je "Otvoreni Balkan" bila ideja mađarskog premijera Viktora Orbana ili Vladimira Putina, i napomenuo da sa ruskim predsjednikom nikada nije razgovarao o tome.

"Obećao sam našim kolegama da ćemo učiniti sve što možemo da dostignemo evropske standarde do decembra ove godine, i onda možda nećemo slaviti, ali vjerujem da ćemo biti u boljem raspoloženju", zaključio je predsjednik.

Rama: Zamislite da Francuska ili Italija promene ime

Albanski premijer Edi Rama izrazio je svoje žaljenje zbog situacije u Evropskoj uniji i istakao da se nada da još uvijek može da joj se pomogne.

Kaže da se osjeća dobro što je u Briselu kao Evropljanin, ali i loše jer još uvijek ne mogu da budu tu kao punopravni Evropljani nego kao gosti u podijeljenoj kući.

"Zabrinjavajuće je da čak ni pandemija i tragični rat koji se može pretvoriti u svjetski nisu doveli do ujedinjenja", naglasio je Rama.

Istakao je da podržava ideju Emmanuela Macrona o formiranju Evropske političke zajednice i rekao da će nastaviti svoj put ka punopravnom članstvu, ali da cijeni ako bi nova politička zajednica zaživjela i postala mjesto okupljanja i jedna kuća.

"Nema problema ako smo na različitim spratovima, ali bar u dnevnoj sobi treba da budemo zajedno", rekao je Rama.

Naveo je da je jedna od glavnih tema bila i Sjeverna Makedonija koja još uvijek čeka kao kandidat iako je čak promijenila i ime. "Zamislite da Francuska ili Italija promjene ime da bi ušle u Evropsku uniju", rekao je Rama i istakao da i Albanija čeka već 18 godina.

Rama je rekao i da Srbija jeste zemlja u kojoj je popularnost Vladimira Putina na oko 80 odsto i u kojoj nisu svi zadovoljni Briselom, ali je naglasio i da je to zemlja koja je neočekivano tri puta glasala protiv Rusije i usaglasila se sa evropskom politikom.

"Razumijem zahtjev da se ide dalje, ali ne razumijem insistiranje na testiranju granica jer Srbija nije u sutuaciji da tako brzo učini više i ako je pristiskamo rizikujemo suprotan efekat. Tako bi bio ugrožen evropski put Srbije i svih ljudi u regionu", naglasio je Rama.

Kovačevski: Vrijeme je da EU ispuni svoja obećanja prije nego što da nova

Premijer Sjevrene Makedonije Dimitar Kovačevski rekao je da je na Samitu u Briselu izrazio nezadovoljstvo dosadašnjom dinamikom eurointegracija, naglašavajući da Sjeverna Makedonija već 18 godina čeka na otpočinjanje pregovora.

Istakao je da je Sjeverna Makedonija otvorena zemlja prepoznata da dijalogom rješava sva otvorena pitanja."Bugarska je odlučila da se vrati u prošlost i blokira otpočinjanje pregovora. Vrijeme je da EU ispuni svoja obećanja prije nego što da nova", dodao je.

"Istorijska pitanja ne mogu biti uslov pregovora", naglasio je premijer Sjeverne Makedonije i zatražio uvjeravanja EU da Bugarska neće iznositi nove uslove.

"Ovakva uslovljavanja su neprihvatljiva za mene i za naš narod. Uvijek stavljamo strateške interese zemlje na prvo mjesto. Sjeverna Makedonija, Albanija i Srbija će u međuvremenu nastaviti da europeizuju svoja društva i šire saradnju kroz inicijativu 'Otvoreni Balkan' koja nije i ne smije da bude zamjena za članstvo u EU", poručio je Kovačevski.

federalna.ba/rts.rs

Aleksandar Vučić Srbija BiH Sjeverna Makedonija Samit EU - Zapadni Balkan
Aleksandar Vučić Slobodan Milošević Srbija Srbija protiv nasilja
0 04.06.2023 19:50
Miloš Vučević Srbija protiv nasilja Srbija
0 04.06.2023 12:30
Srbija protiv nasilja Srbija protest
0 03.06.2023 22:16
UNESCO kulturna baština BiH
0 02.06.2023 09:59