Vučić razgovarao sa patrijarhom i episkopima SPC-a: Danas nam više od svega nedostaje mir
(Izvor: AA)

Vučić razgovarao sa patrijarhom i episkopima SPC-a: Danas nam više od svega nedostaje mir

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predstavnici Vlade Srbije ugostili su danas patrijarha srpskog Porfirija i episkope Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Patrijarh i episkopi okupili su se u Beogradu na redovnom ovogodišnjem arhijerejskom Saboru SPC-a, a Vučić im se zahvalio što su pristali da budu njegovi gosti kako bi pričali o veoma važnim pitanjima za srpski narod.

"Razgovarajući sa vama uvijek mnogo toga naučimo i dobijemo novu nadu, energiju i još više vjere u to da, samo ozbiljnošću i odgovornišću, možemo da mijenjamo budućnost na bolje. Danas nam više od svega nedostaje mir", naveo je Vučić.

Rekao je da se Srbija nalazi u mnogo težoj situaciji nego što to izgleda danas, kao i da se "ozbiljni i gradonosni oblaci nadvijaju nad zemljom”.

"Ljudi misle da se stvari podrazumijevaju, da će svega uvijek biti dovoljno, struje, nafte, gasa... Teško", rekao je Vučić.

Istakao je da je razgovarao sa više svjetskih lidera prethodnih dana, kao i da mnogi od njih prognoziraju teže stanje i nego što je bilo ono prije i tokom Drugog svjetskog rata, posebno u Africi i Evropi.

Dodao je da se nalaze se u specifičnoj situaciji zbog svega što se dešava i oko Kosova, i "tu će biti sve teže sačuvati naše interese jer će pritisci biti najžešći".

"Od dana kada je predsjednik Rusije rekao na čemu, pravno-formalno, zasniva svoj upad u Ukrajinu, od tog trenutka sve zapadne sile ubrzano rade na tome da ubrzano se riješi kosovosko-metohijski čvor, kako bi se taj argument predsjedniku Ruske federacije izbio iz ruku" rekao je Vučić.

Dodao je da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja u ovom trenutku nije uvesla sankcije Rusiji.

"Nalazimo se pod ogromnim pritiskom, to nama pravi velike probleme, ti problemi nisu mali i biće sve veći", rekao je predsjednik Srbije.

Patrijarh Porfirije rekao je da se osjeća da su vremena komplikovana i više nego teška. Naglasio je da se moli da mir što prije dođe na prostor Ukrajine, i da jezik oružja zamijeni razgovor i dijalog.

federalna.ba/AA

Aleksandar Vučić Srpska pravoslavna crkva
Aleksandar Vučić
0 26.06.2022 14:41
Aleksandar Vučić Srbija BiH Sjeverna Makedonija Samit EU - Zapadni Balkan
0 23.06.2022 16:04
Aleksandar Vučić samit u Briselu
0 23.06.2022 09:45
Aleksandar Vučić Saudijska Arabija
0 22.06.2022 11:56