Vučić optužio Kurtija za "etničko čišćenje", danas sastanak Lajčaka i Escobara
(Izvor: AA)

Vučić optužio Kurtija za "etničko čišćenje", danas sastanak Lajčaka i Escobara

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić optužio je danas kosovskog premijera Albina Kurtija za organiziranje, kako je rekao etničkog čišćenja na Kosovu i to uz podršku dijela međunarodne zajednice. Vučić je to izjavio tijekom razgovora s ruskim veleposlanikom u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom a dan nakon oružanog sukoba na sjeveru Kosova u kojem su poginule četiri osobe.

"Zahvalan sam što je (Bocan-Harčenko) saslušao molbe i zahtjeve srpske strane", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu u ponedjeljak ne navodeći o kojim je zahtjevima i molbama riječ.  

No dužnosnici međunarodne zajednice - od veleposlanika vodećih država Zapada u Prištini, Misije OSCE- na Kosovu, te čelnika EU-a - osudili su napad na kosovsku policiju, zatraživši "potpunu istragu" i "privođenje počinitelja pred lice pravde".

Tako je i veleposlanik Njemačke u Prištini Jorn Rohde kritizirao Srpsku listu, najjaču stanku kosovskih Srba na Kosovu koju podržava službeni Beograd, što se do sada nije oglasila u povodu oružanog napada.  "Kada je cijeli svijet, uključujući i SPC, šokiran i osudio jučerašnje događaje: Pitam se hoće li Srpska lista prekinuti šutnju i pridružiti nam se u našem jasnom stavu protiv ovog ubilačkog napada na Policiju Kosova", napisao je Rhode danas na Platformi X.

Kosovski premijer Albin Kurti smatra da je Srbija podržala teroristički napad na policiju Kosova.

“Riječ je o terorističkoj i kriminalnoj formaciji, profesionalnoj, koja je dugo planirala i pripremala ovo što je danas uradila i koja ne predstavlja švercersku bandu, već plaćeničku strukturu, koju politički, financijski i logistički podržava službeni Beograd”, rekao je Kurti u nedjelju.

Posebni izaslanik Europske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak sastat će se tijekom dana s diplomatskim savjetnicima čelnika Francuske, Njemačke i Italije, a na sastanku će biti i američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar.

Kako javlja Radio Slobodna Europa, sastanak će biti organiziran zbog oružanog napada na policiju Kosova u nedjelju kada je ubijen jedan kosovski policajac te tri napadača iz reda srpskog naroda.

Posebni izaslanik Europske unije (EU) za pregovore Kosova i Srbije Miroslav Lajčak izjavio je u ponedjeljak da će se poslije novog incidenta na sjeveru Kosova u idućim danima "fokusirati na pronalaženje puta naprijed".

Lajčak je u noći između nedjelje i ponedjeljka napisao da je "užasan napad" na pripadnike kosovske policije u mjestu Banjska na sjeveru Kosova "duboko zabrinjavajući".

"Takav kukavički čin nasilja je duboko zabrinjavajući i protivan je samim principima mira i suradnje", napisao je Lajčak na Facebooku.

Izaslanik Njemačke za zapadni Balkan Manuel Sarrazin koji boravi u Prištini također je u ponedjeljak osudio napad na kosovsku Policiju u selu Banjska.

"Važno mi je danas biti u Prištini, na Kosovu. Jučer je bila užasna situacija. Oštro osuđujemo ovaj zločinački i teroristički napad na kosovsku policiju i ovdje smo da izrazimo sućut i solidarnost obitelji ubijenog policajca i cijelom Kosovu. U ovoj situaciji stojimo uz vas”, rekao je Sarrazin.

Policajac ubijen u jučerašnjem terorističkom napadu na sjeveru Kosova, Afrim Bunjaku, prema najavi, biti će sahranjen danas u 16 sati u svom selu Samadrexë, općina Vučitrn, prenose Reporteri. 

federalna.ba/Fena

Aleksandar Vučić Aleksandar Bocan-Harčenko Kosovo Srbija
Palestina protest podrške skup podrške skup podrške Palestini Srbija Beograd
0 10.12.2023 18:12
Aleksandar Vučić
0 09.12.2023 09:24
Pale konzulat Srbija
0 08.12.2023 17:39