Vučić objavio fotografiju susreta sa Zelenskim uoči neformalne večere u Atini

Vučić objavio fotografiju susreta sa Zelenskim uoči neformalne večere u Atini

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je fotografiju na kojoj se rukuje s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim uoči neformalnog skupa u Atini povodom 20. godišnjice usvajanja "Solunske deklaracije".

"Susret pred početak razgovora u Atini s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim", napisao je Vučić uz fotografiju na Instagramu pred početak neformalne večere koju je za lidere sa Zapadnog Balkana i najviše zvaničnike Evropske unije priredio premijer Grčke Kirijakos Micotakis.

Vučić je ranije danas izjavio da će sutra ujutru u Atini imati sastanak sa Zelenskim u četiri oka.

Naveo je da će "pokušati razgovarati" sa Zelenskim i o izjavi šefa Vanjskopolitičkog odbora ukrajinskog parlamenta da Kijev treba priznati Kosovo, rekavši da bi to bio "veliki udarac za Srbiju".

"Razgovaraću sa Zelenskim o svemu što se u posljednje vrijeme događalo oko Kosova, oko priznavanja i nepriznavanja Kosova, vjerujem da ćemo imati otvoren i dobar razgovor", kazao je Vučić srbijanskim novinarima.

Uz Vučića, Zelenskog i Micotakisa, na neformalnoj večeri je i predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, te predsjednici Crne Gore i Moldavije, premijeri Sjeverne Makedonije, Kosova, Hrvatske, Bugarske i Rumunije, i lideri EU, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Evropskog saveta Charles Michel.

Zbog bilateralnog spora s Tiranom oko novoizabranog predsjednika opštine Himara Fredija Belerija, etničkog Grka koji je u pritvoru, Grčka nije pozvala na današnji skup premijera Albanije Edija Ramu, već predsjednika te države Bajrama Begaja, koji je odbio doći.

Usvajanjem "Solunske deklaracije" 2003. godine EU je izrazila podršku ulasku zemalja Zapadnog Balkana u taj blok, ali je članica do danas postala jedino Hrvatska.

federalna.ba/Beta

Aleksandar Vučić Volodimir Zelenski Ukrajina Srbija