Vučić: Ne vjerujem da Putin blefira
(Izvor: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

Vučić: Ne vjerujem da Putin blefira

Svi moramo uložiti više napora da nastavimo proces pregovora i da nađemo kompromis i rješenja, kazao je Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srbije, komentarišući odnose s Kosovom.

Vučić je gostovao na američkom televiziji Newsmax, odgovarajući na brojna pitanja, uključujući odnose Beograda i Prištine te rat Rusije i Ukrajine.

"Vjerujem da smo uspješno deeskalirali situaciju s kojom smo se suočavali prije nekoliko sedmica. Ali svi moramo uložiti više napora da nastavimo proces pregovora i da nađemo kompromis i rješenja. Nadam se da će i druga strana shvatiti priliku da se postigne komprimisno rješenje koje je uvijek bolje nego korištenje oružja i svega drugoga što vidimo u današnjem svijetu", rekao je Vučić.

Potom se dotakao i odnosa Srbije sa Rusijom te stava Beograd o ratu u Ukrajini.

"Uvijek smo imali tradicionalno dobre odnose s Rusijom, ali i s Ukrajinom. Uvijek smo podržavali teritorijalni integritet svih država u svijetu, djelovali u skladu s poveljom i rezolucijama UN-a i zato smo osudili upad i invaziju na početku rata u Ukrajini. Istovremeno, imamo različit stav prema Rusiji o nekim drugim pitanjima, jer moramo ocijeniti sve prilike kako da unaprijedimo naš energetski sektor, kako da diverizificiramo naše energetske izvore snabdjevanja", kazao je Vučić.

Na pitanje novinara da li ruski predsjednik Vladimir Putin "blefira" u izjavi koju je iznio tokom obraćanja naciji kada je vrlo ozbiljno zaprijetio Zapadu, Vučić je odgovorio:

"Kao predsjednik Srbije mogu reći da se nadam da će mir prevladati i nadamo se da će svako uraditi najbolje što može da se postigne kompromisno rješenje, jer je to bolje nego da se čeka poraz druge strane. Ja sam se susretao s gospodinom Putinom mnogo puta i ne vjerujem da blefira", kazao je Vučić.

Ruski predsjednik Vladimir Putin jutros se obratio naciji, prvi put od početka rata u Ukrajini, najavljujući djelimičnu mobilizaciju.

"U svojoj agresivnoj antiruskoj politici Zapad je prešao sve granice", rekao je ruski predsjednik te je optužio Zapad da planira uništiti Rusiju.

"I mi imamo oružje za masovno uništenje, i to modernije od NATO-a. Ako treba zaštititi naš narod, zaštitit ćemo ga. Ne blefiram!", kazao je Putin.

federalna.ba/AA

Aleksandar Vučić
Željka Cvijanović Milorad Dodik Aleksandar Vučić
0 24.11.2022 20:51
Aleksandar Vučić Kosovo Srbija
0 24.11.2022 12:57
Milorad Dodik Željka Cvijanović Aleksandar Vučić
0 24.11.2022 12:07
Aleksandar Vučić Albin Kurti Kosovo
0 21.11.2022 15:48
Aleksandar Vučić Albin Kurti Brisel sastanak
0 21.11.2022 13:47
Bruxelles Aleksandar Vučić Albin Kurti
0 21.11.2022 10:48