Vučić: Ne trebaju nam sukobi sa NATO-om

Prilog: Aida Hasanbegović

 

Na plenarnom zasjedanju Evropskog parlamenta u Strazburu (Strasbourg) zastupnici su prihvatili prijedlog da se usvoji rezolucija o situaciji na Kosovu. Evropski zastupnici danas s Evropskom komisijom i Vijećem razgovaraju na hitnoj debati o odnosima Beograda i Prištine, nakon pogoršanja situacije. Istovremeno, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u intervjuu za CNN tvrdi da incidenti na sjeveru Kosova nikako nisu u interesu Srbije.

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da će Tužilaštvo uraditi svoj posao u vezi sa Milanom Radoičićem, koji je priznao umiješanost u incident u Banjskoj. Dostupan je i na našoj je teritoriji, rekao je Vučić za CNN. On je u intervjuu sa Kristijan Amanpur (Christiane Amanpour) kazao da izvještaji Sjedinjenih Američkih Država o raspoređivanju pripadnika Vojske Srbije blizu Kosova „nisu bili u potpunosti tačni“. Vučić je rekao da Srbiji ne trebaju nikakvi ratovi i sukobi sa NATO-om, već joj odgovara veće prisustvo KFOR-a, posebno na sjeveru, te ponovio da vojska prati situaciju.

 

Istovremeno, kosovska ministrica vanjskih poslova Donika Gervala-Švarc (Gervalla-Schwarz) upozorila je u razgovoru s njemačkim medijima na mogućnost izbijanja novog rata na Balkanu.
„Vučić će se zaustaviti jedino ako Evropska unija uvede sankcije Srbiji“, kazala je šefica kosovske diplomatije, nakon što je kosovska Vlada objavila videosnimke koji dokazuju da je teroristička grupa koja je 24. septembra upala na Kosovo i ubila jednog policajca, uživala logističku podršku državnih institucija Srbije.

U međuvremenu, dio opozicije koji organizira proteste "Srbija protiv nasilja" zatražio je održavanje sjednice Skupštine Srbije poslije dešavanja na sjeveru Kosova, jer smatraju Vučića odgovornim za eskalaciju nasilja.

Evropska unija je pozvala Srbiju da smanji prisustvo vojske na liniji s Kosovom, dok se danas u Evropskom parlamentu na vanrednoj debati razgovara o situaciji na sjeveru Kosova, a očekuje se krajem mjeseca i da će biti usvojena rezolucija.

 

Aktuelnosti