Vučić na prikazu vojnog naoružanja u Nišu: Nećemo da pripadamo nijednom bloku

Vučić na prikazu vojnog naoružanja u Nišu: Nećemo da pripadamo nijednom bloku

Prikazom naoružanja, vojne opreme i dijela sposobnosti Vojske Srbije, u niškoj Tvrđavi počela je centralna svečanost obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakli su na manifestaciji da je Vojska Srbije sve efikasnija, a država vojno neutralna.

Državna delegacija provela je oko sat i po vremena u razgledanju pješadijskog naoružanja, borbenih vozila, PVO sistema i modernizovanih tenkova i posmatrala nalete vazduhoplova, padobranske skokove, prikaze borenja i bacanja noževa.

Vučić je rekao da je Vojska Srbije dobila značajna pojačanja u oruđu i oružju ističući da je riječ o ogromnim ulaganjima koja su neproporcionalna u odnosu na ekonomsku snagu države.

"Ali mi smo zemlja koja je jedina vojno neutralna u ovom dijelu, i zahvaljujući Republici Srpskoj to je slučaj i sa Bosnom i Hercegovinom, ali je u potpunom okruženju zemalja koje pripadaju jednom vojnom bloku. A mi želimo ljubomorno da čuvamo svoju vojnu neutralnost, da sami brinemo o svom nebu, svojoj zemlji i djeci i to ćemo nastaviti da radimo. Nećemo da pripadamo nijednom bloku. Dičimo se činjenicom da smo slobodna i slobodarska zemlja, dičimo se crveno-plavo-bijelom trobojkom i dičimo se svojom snažnom i sve efikasnijom vojskom“, rekao je Vučić.

Rekao je da je Srbija u odnosu na period od prije nekoliko godina, osim vojno, jača i privredno.

"Jača je i u smislu broja zaposlenih, u smislu izgrađenih kilometara puta, pruga, u smislu novih bolnica, škola... To je ono čime možemo da se dičimo i to je ono što našoj zastavi, slobodi, jedinstvu daje smisao“, istakao je Vučić.

Vojnu opremljenost pohvalio je i Dodik.

"Mogu da izrazim zadovoljstvo činjenicom da Vojska Srbije stabilizuje svoje potencijale, da je spremna, sposobna da odbrani Srbiju, njen narod, teritoriju. Vidio sam ovdje zaista opredijeljene, obučene, motivisane vojnike i opremu koju nemam prilike da vidim nigdje na drugom mjestu. Nema slobodne države koja nema sigurne oružane snage, koja nema vojsku koja je opredijeljena da je brani, vojsku koja nikad u istoriji nije napadala, ali uvijek branila. Zato je važno da danas možemo našim ljudima, Srbima širom svijeta, da kažemo da je ovo zaista napredak koji je nesumnjivo ogroman i koji je tražio mnogo napora“, rekao je Dodik.

Predsjednik Srbije i RS-a od 18 sati prisustvuju svečanoj akademiji, dok će građani prikaz vojnog naoružanja moći da razgledaju do večernjih sati.

federalna.ba/AA

Aleksandar Vučić Milorad Dodik
Milorad Dodik Sud BiH
0 06.12.2023 20:51
Milorad Dodik suđenje prvo ročište
0 06.12.2023 14:04
Milorad Dodik visoki predstavnik ročište
0 06.12.2023 08:13