Vučić nakon sastanka s Michelom: Srbija u potpunosti opredijeljena evropskom putu

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ta zemlja u potpunosti opredijeljena da bude na evropskom putu i da je njen cilj punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

Vučić se danas u Beogradu sastao s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, a nakon sastanka je rekao da građani Srbije treba da znaju da taj put nije samo emocionalno pitanje, već pitanje razuma i vrijednosti.

On je poručio da je Beograd spreman za dijalog sa Prištinom i izrazio je nadu da će se uz pomoć EU-a približavati kompromisnom rješenju.

Vučić je kazao da ideju Michela i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o geopolitičkoj zajednici na nivou Evrope smatra velikom i važnom stvari.

“Razgovarali smo o globalnoj situaciji i problemima Srbije u okviru snabdijevanja energentima. Dobio sam određene garancije i važne poruke od predsjednika Evropske komisije da će Srbija moći da računa na podršku EU-a“, kazao je Vučić.

Šef Evropskog vijeća Michel je nakon sastanka s Vučićem poručio da EU želi da produbi saradnju sa Srbijom i drugim partnerima u regionu, kao i da se ubrzaju evropske integracije.

“Želimo da proširimo dijalog, produbimo našu saradnju i promovišemo mir, stabilnost i sigurnost“, rekao je Michel.

Zahvalio je Vučiću na srdačnoj dobrodošlici i čestitao mu je na reizboru za predsjednika Srbije.

On je izjavio da smatra da je stvaranje evropske geopolitičke zajednice prilika da se uspostave makar dva puta godišnje sastanci lidera zemalja EU-a i Zapadnog Balkana na kojima će se razgovarati i pronalaziti rješenja za napredak svih.

Pojašnjavajući na kakvu zajednicu misli, Michel je kazao da smatra da treba da postoji politička platforma, format uz pomoć koje bi se svi zajedno posvetili konkretnim izazovima.

federalna.ba/AA

Aleksandar Vučić Charles Michel
Aleksandar Vučić Slobodan Milošević Srbija Srbija protiv nasilja
0 04.06.2023 19:50
Aleksandar Vučić Vjosa Osmani Emmanuel Macron Olaf Scholz Josep Borrell
0 01.06.2023 21:54
ambasadori zemalja Kvinte Aleksandar Vučić Kosovo
0 30.05.2023 13:13
Aleksandar Vučić Kosovo
0 29.05.2023 21:11
Miloš Vučević Aleksandar Vučić SNS
0 27.05.2023 15:01
Aleksandar Vučić Miloš Vučević Srbija SNS
0 27.05.2023 14:40