Vučić: Izvinjavam se slovenačkom narodu, ali njihovi političari vode odvratnu politiku prema Srbiji
(Izvor: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

Vučić: Izvinjavam se slovenačkom narodu, ali njihovi političari vode odvratnu politiku prema Srbiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Njujorku da želi da se izvini slovenačkom narodu ako je nekoga povrijedio svojom jučerašnjom izjavom, ali ne i političarima Slovenije, rekavši da vode "odvratnu politiku" prema Srbiji i srpskom narodu.

Povodom današnjeg reagovanja najviših zvaničnika Slovenije na njegovu jučerašnju izjavu, Vučić je srbijanskim medijima rekao da je, kada je kazao "da su Slovenci bili odvratni", mislio na sjednicu Savjeta bezbjednosti UN 22. aprila, a ne na slovenački narod.

"Ako sam bilo koga uvrijedio, želim da se izvinim cjelokupnoj javnosti Slovenije, ali i da istovremeno kažem da neću da se izvinjavam slovenačkim političarima, jer vode odvratnu politiku prema Srbiji i srpskom narodu", rekao je Vučić.

Vučićeve jučerašnje kritike na račun SAD, Švajcarske i Slovenije, zbog omogućavanja kosovskoj predsjednici Vjosi Osmani-Sadriu da na sejdnicu SB UN uvede žene koje su srpske snage silovale 1990-ih, danas su osudili slovenački premijer Robert Golob i šefica diplomatije Tanja Fajon.

Golobov kabinet je saopštio da takve izjave "ne priliče predsjednicima država, a još manje prijateljskim odnosima Slovenaca i Srba", navodeći da one "podsjećaju na neka druga vremena" i da su nedostojne "dostignutog nivoa odnosa dvije zemlje".

Fajon je Vučićeve jučerašnje riječi opisala kao "uvredljive i neprihvatljive" i ukazala da je Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije pozvalo na razgovor otpravnika poslova Ambasade Srbije u Ljubljani.

Reagujući na njihove kritike, Vučić je danas kazao i da je "jasno da se njegova izjava odnosila na pojedinca", predstavnika Slovenije u UN, odnosno na politiku Ljubljane.

"Svakako da to nije rječnik koji bi trebalo da koristim, ali sam ljudski rekao šta mislim o njihovoj politici. O Slovencima kao narodu mislim sve najbolje, imam mnogo prijatelja i familiju u Sloveniji", naveo je Vučić.

Naveo je da je izjavu Goloba da često dolazi u Sloveniju "shvatio kao prijetnju da ne bi trebalo tako često da dolazi" i dodao da će "smanjiti dolaske i kod prijatelja i kod familije".

Međutim, u saopštenju iz Golobovog kabineta povodom prve Vučićeve izjave piše da izrazi koje je predsjednik Srbije koristio "podsjećaju na neka druga vremena i nedostojni su dostignutog nivoa odnosa dvije zemlje... Poštovanje prema našim nastojanjima (za pomirenje u regionu) je stoga najmanje što možemo da očekujemo od predsjednika prijateljske Srbije, koji je inače redovan gost u našoj zemlji".

Vučić je danas rekao i da "ne može da se saglasi" sa tim da je "strašna njegova izjava koja je izvučena iz konteksta", a da "nije strašno narušavanje teritorijalnog integriteta Srbije i sponzorisanje rezolucije protiv srpskog naroda", aludirajući na slovenačko priznanje Kosova i rezoluciju o Srebrenici u UN, čiji je Slovenija kosponzor.

"Koristim priliku i da pozovem Roberta Goloba i predsjednicu (Slovenije Natašu) Pirc Musar u Beograd i Srbiju, da im se još jednom izvinim ako je potrebno, da im ukažem da svakako nisam mislio na Slovence, ali i da im u lice kažem šta sve mislim o njihovoj lošoj politici prema Srbiji i srpskom narodu", rekao je Vučić.

Vučić je juče izjavio u Njujorku da su SAD, Švajcarska i Slovenija "postavili zamku" Srbiji 22. aprila tako što su omogućili Osmani-Sadriu da uvede žrtve silovanja na sjednicu SB UN o Kosovu.

On je kazao da je Osmani-Sadriu lagala da su žene koje je dovela u Njujork članice njenog kabineta, da im služba za protokol nije odobrila ulazak kada je za to saznala, ali da se onda "umiješala jedna od velikih sila".

"Kad je kasnila sjednica SB UN, pitao sam se o čemu se radi, ali onda smo shvatili da su se to dogovorili sa Amerikancima, Slovencima i Švajcarcima. Ne zna se ko je bio odvratniji, Slovenci ili neko drugi. Ali i to smo izdržali, jer su pravda i istina na našoj strani", rekao je Vučić novinarima.

federalna.ba/Beta

Aleksandar Vučić Slovenija Srbija
Srbija Rezolucija o genocidu u Srebrenici
0 24.05.2024 20:43
Ana Brnabić Srbija reakcija Rezolucija o genocidu u Srebrenici
0 24.05.2024 10:14
Slovenija Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici
0 23.05.2024 22:30
Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici Srbija
0 23.05.2024 19:16
Aleksandar Vučić Srbija BiH priznata Srebrenica
0 22.05.2024 09:38