Vučić i Stoltenberg razgovarali o situaciji na sjeveru Kosova
(Izvor: EPA-EFE/JOHN THYS / POOL)

Vučić i Stoltenberg razgovarali o situaciji na sjeveru Kosova

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom povodom situacija na Kosovu.

Kako se navodi u saopštenju iz Vučićevog kabineta, Stoltenberg je situaciju ocijenio kao zabrinjavajuću.

Vučić je istakao da Srbija apsolutno ničim, ni jednim jedinim svojim potezom, nije prekršila ni Briselski sporazum, ni Rezoluciju 1244, niti je na bilo koji način ugrozila očuvanje mira, navodi se u saopštenju.

"Sedam dana traje potpuna okupacija oklopnim vozilima sjevera Kosova i Metohije koje sprovodi Priština i svi u međunarodnoj zajednici 'gromoglasno ćute'. Ipak, svi su iznenada zabrinuti kada na teritoriji centralne Srbije ugledaju srpske helikoptere i avione, jer valjda ne bi trebalo da postoje, ili ne bi smijeli da polete dok im Kurti ili neko iz međunarodne zajednice to ne odobri", naveo je Vučić.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Vučić je istakao da Srbija poštuje sve međunarodne sporazume koje je potpisala i da će se uvijek ponašati odgovorno i ozbiljno, ali da i dalje pita kad kreće formiranje Zajednice srpskih opština i kada će oklopne jedinice kosovskog premijera Albina Kurtija biti povučene sa sjevera Kosova.

On je izrazio zahvalnost Stoltenbergu "na korektnom odnosu i želji da sasluša srpsku stranu", Vučić je postavio pitanje koju je to normu i međunarodni propis Srbija prekršila danas, juče ili bilo kad, navodi se u saopštenju.

Dvojica sagovornika dogovorili su da ostanu u stalnom kontaktu zbog neophodnosti očuvanja mira i stabilnosti u cijelom regionu.

Srpski građani sa sjevera Kosova od prošle sedmice blokiraju puteve koji vode ka prelazima Jarinje i Brnjak u znak protesta zbog odluke Vlade Kosova o uvođenju recipročnih mjera obaveznih probnih tablica za registarske tablice iz Srbije, kao i uklanjanje KS tablica i tablica sa skraćenicama gradova na Kosovu koje izdaje Srbija, koje su ilegalne na teritoriji Kosova.

federalna.ba/AA

Srbija Aleksandar Vučić NATO Kosovo