Vrijedna donacija iz Lajpciga stigla u Travnik

Srednjobosanski kanton će sam pokušati nabaviti vakcine za imunizaciju, potvrdio je direktor Zavoda za javno zdravstvo ovog kantona. Istovremeno, stigla je donacija u medicinskoj opremi, ali i aparatu za testiranje od grada Lajpciga.

Ovaj aparat će olakšati proces testiranja koji u ovom kantonu od nedavno u potpunosti vodi Zavod za javno zdravstvo. Umjesto dosadašnjeg ručnog pripremanja uzoraka, ovo je veliki napredak i to nije sve.

- Drugi dio, mobilni PCR aparat, očekujemo svakoga dana. On bi nam pomogao u terenskom radu, da u jednom kratkom vremenskom periodu možemo odgovoriti na zahtjeve – navodi dr. Sead Karakaš, direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK-a.

Vrijednost donacije koja je stigla u okviru saradnje Travnika i grad Lajpcig je 48.900 eura, istakao je Admir Hadžiemrić, načelnik Općine Travnik (SDA).

A u borbi protiv pandemije vlast je, čini se, umorna od čekanja konkretnih poteza viših nivoa, odlučila ući u samostalnu nabavku vakcina.

- Ministarstvo je uputilo pismo namjere prema određenim veledrogerijama i ukoliko dobijemo pozitivne odgovore da nam mogu obezbijediti vakcine, svakako će se i naš kanton uključiti – poručio je Karakaš.

A do tada, donacijama se uključuju partnerski gradovi. Iz Lajpciga se očekuje i vrijedna medicinska zaštitna oprema, ali i sredstva za edukaciju mladih, o prevenciji i borbi protiv korone.

federalna.ba/Adisa Alić

SBK Lajpcig Travnik
SBK vakcinacija vakcinisanje cijepljenje
0 14.04.2021 19:01
Kenan Dautović Travnik načelnik Federacija danas
0 12.04.2021 17:39
Kenan Dautović načelnik Travnik
0 12.04.2021 13:01