Plan britanske vlade da deportuje tražitelje azila u Ruandu nezakonit
(Izvor: Fena/X platfroma)

Plan britanske vlade da deportuje tražitelje azila u Ruandu nezakonit

Vrhovni sud Velike Britanije odbacio je vladin plan za Ruandu, osmišljen za borbu protiv ilegalnih migracija, čime su okončane pravne bitke koje su trajale više od 18 mjeseci na sudovima Ujedinjenog Kraljevstva.

Predsjednik Vrhovnog suda Velike Britanije Lord Reed objavio je "jednoglasnu" presudu u srijedu, rekavši da će oni koji budu poslani u zemlju biti u "stvarnom riziku" kada budu vraćeni kući, bez obzira na to jesu li njihovi razlozi za traženje azila opravdani ili ne, javlja Sky News.

Plan deportacije, prema kojem bi oni koji u Ujedinjeno Kraljevstvo stižu ilegalno, uključujući i one koji stižu čamcima, bili deportovani u ovu istočnoafričku državu, prvi je iznio Boris Johnson u aprilu 2022.

Svi premijeri nakon Johnsona tvrdili su da će ta politika djelovati kao sredstvo odvraćanja za one koji se odluče da u Veliku Britaniju krenu prelazeći kanal La Manche kao i da će pomoći u razbijanju bandi krijumčara ljudi.

Lord Reed istaknuo je da Vrhovni sud "treba odlučiti" je li politika "zakonita" dodajući da je to "pravno pitanje" i da sud "ne zanima politička rasprava" o ovom programu.

Rekao je da je odluka donesena na temelju međunarodnog prava. To uključuje Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, ali i razne ugovore UN-a.

Dobrotvorne organizacije za izbjeglice su taj prijedlog nazivale "nehumanim" i od početka tvrdile da krši zakone o ljudskim pravima.

Zabrana Evropskog suda za ljudska prava zaustavila je polijetanje prvog leta za Ruandu u junu prošle godine i ovaj plan se od tada našao u parnicama, što znači da nijedan tražitelj azila još nije deportovan u zemlju.

federalna.ba/Fena

Velika Britanija Ruanda