Prilog Sanele Hodžić

Vranić: Nastava u narednom periodu odvijat će se normalnim tempom

Uprkos porastu broja zaraženih, ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić potvrdio je da će se nastava u narednom periodu odvijati normalnim tempom. Prema njegovim riječima Krizni štab čak razmišlja o popuštanju nekih mjera:

„Zdravstveni sistem je pred brojnim izazovima, prvenstveno kako pacijentima osigurati i druge zdravstvene potrebe. Zbog toga je resorno ministarstvo izdalo naredbu Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo da liste čekanja ne smiju biti duže od 20 dana za bilo koju proceduru“.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije i u Republici Srpskoj, u nekim gradovima nastava će odvijati onlajn. Ministar zdravlja tog entiteta Alen Šeranić ističe da je veliki broj zaraženih pacijenata bez simptoma. Naglašava da su kapaciteti testiranja ograničeni, te da se uglavnom samo pacijenti koji imaju upalu pluća testiraju PCR testom.

Nadležni ističu da je u ovom trenutku najvažnije nošenje maski u zatvorenim prostorima, držanje distance i smanjenje broja okupljanja. U narednom periodu će najvjerovatnije doći do određene korekcije trajanja, odnosno važenja pojedinih vakcina, te potvrda o preboljevanju virusa koje je do sada bilo šest mjeseci. Razgovara se i o skraćenju izolacije pa i pravilima što se tiče kontakta i same izolacije. U međuvremenu brojne zemlje razmatraju ukidanje ograničenja zbog korona virusa.