Voz između Srbije i Mađarske prometuje nakon devet godina
(Izvor: Ilustracija)

Voz između Srbije i Mađarske prometuje nakon devet godina

Putnički voz na relaciji Subotica (Srbija) i Segedin (Mađarska) od utorka je ponovo u prometu nakon devet godina pauze. 

"Ovdje nije riječ samo o simboličnom putovanju, već će realno prometovati pet vlakova. Mi radimo na tome da se Mađari i Srbi što više zbliže, i da se ruše granice. Izradit ćemo i prugu od Subotice do Baje, izgradit ćemo i nove prijelaze", rekao je mađarski ministar građevinarstva i prometa Janoš Lazar koji je jutros doputovao u vozu. 

Srbijanski ministar prometa Goran Vesić je rekao da se radi na proširenju graničnog prijelaza Horgoš, a da će se sljedeće godine raditi nastavak Y kraka kako bi moglo uraditi i proširenje graničnog prijelaza Kelebija.

"Sljedeće sedmice počinjemo izgradnju brze prometnice Bački breg prema Mađarskoj tako da i taj prijelaz postane frekventan", rekao je Vesić.

Pruga stara 150 godina na relaciji Subotica-Segedin zamijenjena je automatiziranom i elektrificiranom željezničkom linijom, a vrijednost radova na obnovi tog pravca je 86,7 miliona eura.

"Planirano je da putnički vozovi na ovoj liniji prometuju brzinom od 120 kilometara na sat, te bi put od Segedina do Subotice trebao trajati 40 minuta", rekao je Vesić, prenosi Radiotelevizija Srbije.

federalna.ba/Fena

voz Srbija Mađarska
Tamas Sulyok Mađarska
0 26.02.2024 23:35
Mađarska Švedska NATO
0 26.02.2024 17:21
Gordan Grlić Radman Srbija Hrvatska protestna nota Aleksandar Vučić
0 25.02.2024 16:48