Vojska Srbije nabavila američka oklopna vozila

Vojska Srbije nabavila američka oklopna vozila

Vojska Srbije (VS) nabavila je iz Sjedinjenih Američkih Država oklopna vozila BearCat za potrebe vojne policije, što će biti prvi put u modernoj istoriji da vojna policija koristi takav tip vozila američke proizvodnje.

Kako navodi portal Balkanska bezbjednosna mreža, prvih pet oklopnih vozila BearCet predstavljeno je u subotu na prikazu sposobnosti VS na aerodromu Batajnica, održanom pod nazivom "Štit 22".

Portal navodi da nije poznata cijena tog posla, kao ni da li je riječ o donaciji ili o nabavci na tržištu.

U VS postoji nekoliko jedinica Vojne policije ranga bataljona u Kopnenoj vojsci i Gardi, a jedino oklopno vozilo koje se koristi u tim jedinicama je BOV M-86, naslijeđen još iz vremena Jugoslovenske narodne armije.

Za potrebe Vojne policije prije dvije godine nabavljena je i veća količina (56 komada) neoklopljenih terenskih vozila iz Rusije UAZ Patriot.

Vozilo BearCat proizvodi američka firma "Lenko Armor", specijalizovana za izradu lakih oklopnih vozila za specijalne jedinice vojske i policije.

U Batajnici je prikazana policijska verzija oklopnjaka BearCet G3, sa rešetkastima dodacima na šoferšajbni i bočnim vratima.

"Vozilo može da preveze 10 do 12 potpuno opremljenih vojnika i namijenjeno je prije svega za misije u ruralnim sredinama i teško prohodnom zemljištu. Pod je ravan, tako da se može koristiti i za prevoz ranjenika ili gabaritnog tereta", navodi se u tekstu i dodaje da je oklopna zaštita takva da može da sačuva od dejstva snajperske puške ili protivpancirnog zrna kalibra 7,62 milimetara.

Najčešći korisnici vozila u Americi su specijalne policijske jedinice SWAT u više gradova i saveznih država. Koriste ga i FBI, Služba domovinske bezbjednosti i kancelarije službe Američki šerifi koja se bavi transportom opasnih zatvorenika i tereta.

U Vojsci SAD korisnici su jedinice koje su zadužene za obezbjeđenje aerodroma, najvažnijih strateških objekata, konvoja i za misije brzog reagovanja.

federalna.ba/Beta

BearCat vojska Srbija
Srbija EU
0 24.06.2022 21:40
Aleksandar Vučić Srbija BiH Sjeverna Makedonija Samit EU - Zapadni Balkan
0 23.06.2022 16:04
Kosovo Srbija sporazum o energetici
0 21.06.2022 12:56