Vojska SAD-a bi se mogla suočiti sa nedostatkom osoblja zbog gojaznosti
(Izvor: Ilustracija)

Vojska SAD-a bi se mogla suočiti sa nedostatkom osoblja zbog gojaznosti

Vojska SAD mogla bi se suočiti sa nedostatkom osoblja, pa čak i smanjenjem nivoa spremnosti za misije zbog stalnih problema američkog stanovništva sa gojaznošću, navodi se u istraživanju koje je objavio "Žurnal nutricione edukacije i ponašanja".

Jedan od autora istraživanja nutricionista i asistent na Medicinskom koledžu Univerziteta u Kentakiju Sara Polis upozorila je da su povećanje broja kalorija u hrani i veće porcije dovele do gojaznosti u SAD.

Kao rezultat toga, smanjen je broj muškaraca i žena koji ispunjavaju uslove za regrutovanje, jer prelaze vojne standarde kada se radi o procentima masti u organizmu.

"To je kompleksan problem koji ima snažan uticaj na državnu bezbjednost time što umanjuje broj dostupnih regruta i broj kandidata za ponovno regrutovanje i potencijalno smanjuje spremnost za misiju", rekla je Polisova.

Prema tekstu istraživanja, broj muškaraca koji prelaze maksimalan indeks masti u organizmu prema standardima vojske udvostručio se od 1960. godine, dok je kod žena taj broj utrostručen, prenio je "Sputnjik".

Polisova je izjavila da, osim kalorične ishrane, na broj dostupnih reguruta utiču i nesigurnost hrane i promenjiva demografija u SAD.

Osnovni trenažni pukovi sve više regrutuju žene, kao i pripadnike rasnih i etničkih manjina. Sve te grupe često imaju problem sa nesigurnošću hrane, odnosno nedostatak pristupa zdravoj hrani, a onda kao rezultat dolazi gojaznost.

Polisova je predložila nekoliko načina za rješavanje problema. Prvi prijedlog je da vojni lideri igraju ulogu u promovisanju edukacije o zdravoj ishrani u okviru oružanih snaga.

Osim toga, američke škole mogu da doprinesu borbi protiv gojaznosti uklanjanjem hrane koja je manje zdrava iz ponude i proširivanjem programa koji nude besplatne ili jeftine obroke učanicima.

Istraživanje podsjeća da je u SAD u određenoj mjeri gojazno oko 40 odsto odraslih i 18 odsto djece.

federalna.ba/Srna

SAD vojska gojaznost
SAD pucnjava
0 26.06.2022 20:37
razarač SAD Drugi svjetski rat olupina
0 25.06.2022 21:42
sport plivanje Svjetsko prvenstvo SAD Mađarska Budimpešta
0 25.06.2022 20:27
SAD Joe Biden kontrola oružja
0 25.06.2022 16:24