videoprilog Đorđa Vujatovića (Federacija danas)

Vodostaj u Banjoj Luci je pod kontrolom, u Prijedoru se izlila Sana

U Banjoj Luci za sada nema izlijevanja Vrbasa, iako je tokom prethodne noći vodostaj ove rijeke skočio više od jednog metra. U Prijedoru, s druge strane, na pojedinim područjima izlila se Sana, ali vodostaj ove rijeke ima tendenciju pada.

Vodostaj u Banjoj Luci je pod kontrolom. Povećan vodostaj Vrbasa je preplašio građane, a rezultat je kontrolisanog ispuštanja vode iz Hidrocentrale Bočac, kako bi bili spremni za nove padavine, izjavio je nakon sastanka štaba za vanerdne situacije gradonačelnik Draško Stanivuković: „To je zasad veoma kontrolisano i stabilno. Vodostaj rijeke Vrbas je porastao. On oko Bočca iznosi 372 cm, Banja Luka 300 cm, Delibašino Selo 303, Vrbanja 134 cm. Vrbanja je u dan sa 220 spala na 134 cm“.

Na području Prijedora situacija je malo lošija, jer je voda ušla u objekte u pojedinim naseljima.

„Imamo zaplavljene dvije kuće u Raškovcu. Ovaj dio prema Bišćanima, nebranjen dio, tu se Sana izlila. Što se tiče Brezičana, voda je ušla u onaj dio lijevo od pruge, ali nema poplavljenih kuća“, kazao je Miroslav Krneta, šef Odsjeka civilne zaštite Prijedor.

U Prijedoru, kao i u Banjoj Luci, prema riječima nadležnih, vodostaji najvećih rijeka imaju tendenciju opadanja, ali nastavit će da kontrolišu situaciju, posebno zbog snježnih padavina, te mogućnosti topljenja snjega. Dodaju i da su službe pročistile ključne kanale na kritičnim tačkama.

federalna.ba

Banja Luka Prijedor poplave poplava Vrbas Sana
šef Misije OSCE-a Banja Luka posjeta
0 22.03.2023 18:35
Dunja Mijatović Vijeće Evrope za ljudska prava Banja Luka LGBTI
0 21.03.2023 14:05