Vodostaj rijeke Po najniži u proteklih 70 godina
(Izvor: EPA-EFE/Filippo Venezia)

Vodostaj rijeke Po najniži u proteklih 70 godina

Italiju je pogodila velika suša, a vodostaj najveće rijeke u zemlji Po nalazi se na najnižem nivou u proteklih 70 godina, čime su ugroženi usjevi, dok su mogući i prekidi u isporuci električne energije.

Prema podacima organizacije "Globalna opservatorija za suše" /GDO/, veći dio Evrope suočava se sa neuobičajeno suvim periodom za ovo doba godine, ali je dolina Po u Italiji najteže pogođena.

Prema podacima GDO, nekoliko mjeseci bez kiše i ranije nego uobičajen prekid priliva vode usljed topljenja snijega na zapadu Alpa doveo je do toga da je riječno dno toliko vidljivo da se nedavno na površini pojavio i njemački tenk iz Drugog svjetskog rata.

Usljed smanjenja izvora vode, nivoi jezera hidroelektrana su na istorijski niskom nivou.

Osim nedostatka vode, dodatni problem predstavlja i to što je Jadransko more stiglo do delte Po u dubinu od najmanje deset kilometara čime su ugroženi usjevi i povećan je rizik od pojave slane vode u česmama.

Gradovi na sjeveru Italije uveli su restrikcije vode i dostavljaju je u cisternama.

Rijeka Po predstavlja životnu liniju za velike industrijske centre Italije, poput Milana i Torina.

Posebno teško su pogođeni regioni Lombardija i Pidmon koji su veliki poljoprivredni proizvođači i čine 93 posto proizvodnje riže u Italiji.

Lokalni poljoprivrednici upozoravaju da je količina dostupne vode u odnosu na prošlu godinu prepolovljena zbog čega su ugroženi ovogodišnji prinosi.

federalna.ba/Srna

suša rijeka Po Italija