Vodostaj Dunava na historijski niskom nivou

Vodostaj Dunava na historijski niskom nivou

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović izjavio je da je vodostaj Dunava na historijski niskom nivou i da se na tri lokacije izvode interventni bagerski radovi kako bi se obezbijedila njegova plovnost.

"Danas smo u Čortanovcima, a radove izvodimo i u Futogu, kao i na Savi kod Bariča. Samo na ove tri dionice mi intervenišemo kada je riječ o rječnom saobraćaju, ostali dijelovi Save i Dunava su plovni, čak i u ovim okolnostima kada imamo istorijski nizak vodostaj Dunava", rekao je Momirović.

Momirović je prilikom posjete lokaciji radova naveo da u svim državama kroz koje protiče Dunav ima problema zbog niskog vodostaja, te da je Srbija bila prinuđena da brzo reaguje i obezbijedi minimalnu plovnost riječnih puteva.

On je istakao da je u trenutku izbijanja energetske krize mobilisan riječni saobraćaj s obzirom na to da se pokazalo da je ključan za snabdijevanje energentima.

Momirović je dodao da zbog toga Srbija praktično jedina u Evropi nema većih problema ove vrste.

Načelnik Odjeljenja za poslove lučkih kapetanija Milan Nikolić rekao je da je na kritičnom sektoru kod Čortanovaca na 1.237 kilometru najniža tačka, odnosno minimalna dubina, koja iznosi oko 2,2 metra.

Radovi se izvode bagerom "Mlava" koji prokopavanjem stvara veću dubinu za sve vrste brodova.

federalna.ba/Srna

Dunav vodostaj suša Srbija