Vlasti u istočnom Afganistanu otvorile srednje škole za djevojčice

Vlasti u istočnom Afganistanu otvorile srednje škole za djevojčice

Vlasti u istočnoj afganistanskoj pokrajini Paktia saopćile su da su srednje škole za djevojčice otvorene u posljednjim danima, iako taj potez još nije zvanično odobren.

Većina srednjih škola za djevojčice u Afganistanu zatvorena je otkako su talibani povratili vlast u augustu 2021. nakon što je grupa objavila iznenadni zaokret obećanjem njihovog otvaranja u martu.

- Škole su otvorene prije nekoliko dana, pravila islama, kulture i običaja su ispoštovana, direktori škola zatražili su od učenica da se vrate u školu, i srednje škole za djevojčice su otvorene – izjavio je Mawlawi Khaliqyar Ahmadzai, čelnik odjela za kulturu i informisanje Paktije.

Portparol odjela za obrazovanje Paktije potvrdio je da su srednje škole za djevojčice otvorene i da je poslao pismo nacionalnom ministru obrazovanja, te da čeka na odgovor.

Ministarstvo obrazovanja nije odgovorilo na zahtjev za komentarom.

Talibani su u martu odstupili od svoje objave da će srednje škole za djevojčice biti otvorene u ovom mjesecu, navodeći da će one ostati zatvorene dok se sačini plan u skladu s islamskim pravom o njihovom ponovnom otvaranju.

Taj potez je izazvao osudu međunarodne zajednice, komplicirajući diplomatske napore. Neke zapadne vlade saopćile su da neće priznati talibansku vladu i obnoviti pomoć ukoliko oni ne promjene poziciju prema pravima žena, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Afganistan škola