videoprilog Adise Alić (Federacija danas)

Vlasti SBK-a povećale vlastita primanja, penzioneri u potpunosti zanemareni

Budžeti svih nivoa vlasti u našoj zemlji o ovoj godini bilježe rekordne nivoe, a višak sredstava uglavnom se rapoređuje na uvećanje plaća zvaničnika i uposlenih u javnom sektoru. Slično su odlučile i vlasti Srednjobosanskog kantona povećavši vlastita primanja, dok socijalne kategorije, među kojima i penzioneri, tvrde da su u potpunosti zanemareni.

Oko devet i pol miliona, od 34 miliona maraka za koliko je ovogodišnji budžet SBK veći od planiranog, raspoređeno je za uvećanje plaća i naknada uposlenih u javnim institucijama. I ne bi to bilo mnogo sporno, da su bar dio povećanja osjetile i najosjetljivije kategorije, tvrde panzioneri, koji kažu, sve teže preživljavaju.

"Račune sam platila - pola, još pola će doći. Meni šta ostane - razvuci. Ovo je ludilo, nek nam je Bog na pomoći svakome", kaže penzionerka Fatima Delalović.

Od oko 40.000 penzionera iz SBK-a, njih 65 posto ima minimalne penzije. Divljanje cijena i dugogodišnje zanemarivanje ove kategorije, dovelo ih je kažu na rub egzistencije. Nakon povećanja plaća budžetskim korisnicima uputili su dopis Vladi SBKda hitno pomogne i njima. Traže jednokatnu pomoć, ukidanje markica i unapređenje zdravstvene zaštite.

"Ovo je haos, beznađe. Mene svakodnevno zovu iz općinskih udruženja, javljaju šta poduzet. Ukoliko se ovako nastavi, sumnjam da ćemo se oduprijeti pritisku penzionera da ne iziđemo na ulice, jer nema drugačijeg rješenja", istakao je predsjednik Saveza udruženja penzionera SBK-a Senad Buljina.

"Poskupljenja ostalih proizvoda dovode do većeg punjenja budžeta koji je na rekordnom nivou u zadnjih 30 godina. Međutim, velik dio tih sredstava se troši na pogrešne stvari umjesto da se pomogne onima koji su najugroženiji", naveo je Admir Arnautović, predsjednik Udruženja Klub potrošača srednja Bosna.

Socijalnu neosjetljivost, uz loše uslove na dijalizi i izostanak transplantacija, federalna vlast je pokazala i ostavljajući invalidnine za pacijenate na dijalizi na istom nivou, tvrde predstavnici ove kategorije.

"Političari žive u paralelnom svijetu. Dok sam bio na dijalizi 2006. godine takva su bila davanja: oko 249 maraka invalidnine i tuđa njega i pomoć. Dakle, zadnjih 20 godina nikad se nije povećao taj iznos, a trebao je biti barem duplo veći. Jednostavno ove ranjive kategorije su zaboravljene", kazao je Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH.

Dok cijene obaraju sve rekorde, čak i onih proizvoda za čije poskupljenje nema opravdanja, širom svijeta bilježi se niz reakcija nezadovoljnih građana. U našoj zemlji, osim onih zbog poskupljenja goriva, masovne reakcije, uglavnom izostaju.

Rast cijena će sigurno biti nastavljen, no pitanje je do kada će izdržati strpljenje bh. građana?

federalna.ba

SBK budžet primanja
budžet Košarkaški savez BiH
0 15.08.2022 12:51
HNK Skupština HNK budžet proračun
0 02.08.2022 17:16
ZDK budžet porodiljske naknade
0 29.07.2022 13:30
ZDK Skupština ZDK budžet proračun
0 28.07.2022 17:37