Vlast u RS danas donosi odluku o učešću na lokalnim izborima
(Izvor: Fena/ Tijana Grujić)

Vlast u RS danas donosi odluku o učešću na lokalnim izborima

Predsjednici vladajućih političkih partija u Republici Srpskoj danas će donijeti konačnu odluku o učešću na oktobarskim lokalnim izborima.

Ovo su saopštili predstavnici nekoliko političkih partija nakon sastanka koji je sazvao predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić.

Kao što su i najavili, na jučerašnji sastanak nisu došli predstavnici Partije demokratskog progresa, Srpske demokratske stranke, Liste za pravdu i red i Narodnog fronta.

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokarata Milorad Dodik optužio je ove četiri opozicione političke partije da su "izdajnici, da rade za Christian Shmidta koji je nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH i za Centralnu izbornu komisiju BiH koja hoće da nemetne izbornu volju".

- Mi ćemo do sutra odlučiti da li ćemo se odazvati na izbore. Moja lična je odluka da ne idemo, ali ću saslušati i drugačije mšljenje i u vlastitim redovima. Odluka je teška, veoma odgovorna i izabraćemo najmanje zlo za Republiku Srpsku - rekao je Dodik.

Nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Shmidt, kojeg vlast u RS ne priznaje, nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH, u Narodnoj skupštini RS je na prijedlog Kluba poslanika SNSD-a usvojen Izborni zakon RS. Međutim, predstavnci bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS su pokrenuli veto, zbog čega zakon ne može stupiti na snagu.

Prethodno je CIK raspisao izbore, a rok za prjavljivanje je 24. maj. Predstavnici vladajuće koalicije u RS pozvali su u četvrtak opoziciju da zajedno bojkotuju izbore, a što je odbijeno u četiri političke partije.    

federalna.ba/Fena

Republika Srpska vlast izbori odluka
Emmanuel Macron poziv pregrupisavanje stranke izbori
0 12.06.2024 12:56
Republika Srpska morbili alarm
0 11.06.2024 10:37
Milan Kučan zabrana glasanja glasanje izbori Evropski parlament Europski parlament
0 06.06.2024 22:44