(Izvor: federalna.ba/Jasenka Tica-Isović)

'Vlast u Mostaru formirati što prije'

Lana Prlić (SDP BiH), Salmir Kaplan (SDA) i Vehid Šehić (Koalicija Pod lupom) složili su se sinoć u Otvorenom studiju urednice i voditeljice Jasenke Tica Isović na Radiju FBiH, da se vlast u Mostaru mora formirati što prije.

Na pitanje hoće li SDA po inerciji kao i do sad ostati vjerna HDZ-u u vladanju Mostarom Salmir Kaplan, član GO SDA je kazao da se nada da će se stvari ipak promijeniti.

-Ne zna niko šta će biti, ali ja vam garantujem da je cijela SDA od vrha do dna opredijeljena da u Mostaru dođe do promjena. HDZ-u ćemo otići jedino ako nas BH blok isporuči njima. Ja vas uvjeravam da između HDZ-ovih kandidata i kandidata BH bloka mi bismo glasali za kandidata BH bloka. Ne mogu u ime SDA da kažem da je ovo poziv u koaliciju samo naglašavam da je cijela SDA spremna za promjene. Mi sa HDZ-om ne želimo. To je razmišljanje u SDA, od predsjednika do člana.

Potpredsjednica SDP-a BiH, referirajući se na proteklu predizbornu kampanju, kratko je upitala Kaplana: Drago mi je da su kolege iz SDA raspoložene, ali evo da pitam kolegu Kaplana kako sad koalicija sa izdajnicima?

-Ja to nikad nisam čuo da je bilo ko iz Koalicije za Mostar rekao. Ko je to rekao?- izjavio je Kaplan, a Vehid Šehić iz Koalicije pod lupom je u odgovoru Kaplanu kazao kako je doista bilo teških riječi upućenih BH bloku što ugrožava povjerenje u procesu formiranja vlasti koji će ionako biti kompliciran i težak.

-Trebali ste ranije voditi računa, riječi upućene BH bloku su neprimjerene. To traje od posljednjih Lokalnih izbora, isto je bilo i na Ilidži. Ako želimo dobre odnose i prostor za razgovor treba voditi računa kako se ponašati. Nema poštivanja političkih protivnika- poručio je Šehić.

Kaplan je kazao kako Mostar ne treba svrstavati i domen dnevne politike i pamfleta kampanje proteklih Lokalnih izbora.

 -Jeste u širem smislu bilo izjava raznih, ali u Mostaru nisam čuo da je neko iz Koalicije za Mostar rekao nešto ružno za BH blok. Ne možemo da uzmemo u obzir sad svakog zvaničnika SDA, sve što se pisalo, svaki portal koji se veže za SDA šta je ko pojedinačno rekao u kontekstu cijele BiH i izbornog procesa generalno. Ja tvrdim da nikad nikoga iz Koalicije za Mostar nisam čuo da je BH blok izdajnička opcija.

I Prlić i Kaplan su se složili da će razgovor o formiranu vlasti sačekati okončanje brojanja glasova. Ipak potpredsjednica SDP-a BiH je kazala kako su građani pokazali svoju volju.

 -Ako ćemo po tome gledati SDA i HDZ BiH treba da nastave svoju ljubav- poručila je Kaplanu koji je podsjetio na činjenice bitne za funkcioniranje vlasti u Mostaru.

-Za izglasavanje budžeta potrebne su 24 ruke kao što su potrebne recimo i za regulacioni plan. Tako da ako hoćemo nešto da usvajamo kad se pravi koalicija ona mora imati kapacitet 24 ili dvotrećinski. Ako uzmemo naprimjer Koaliciju za BiH i BH blok pa čak i Hrvatsku republikansku stranku opet to nemamo. Znači bez HDZ-a je namoguće. To je prosta matematika, a ne stvar ko voli HDZ ili ne. Takođe u tom smislu ni bez Koalicije  za Mostar nema vlasti.

BH blok je stabilna koalicija-kazala je Prlić. Kaplan je kazao da ništa drugačije nije ni u Koliciji za Mostar te da ne stoje teze da će SDA sebi pripisivati koalicioni rezultat, ali da se mora znati ko je najjači, jer onaj ko ima najviše glasova ima i najviše odgovornosti- zaključio je.

federalna.ba/Jasenka Tica-Isović

 

 

 

Otvoreni studio Mostar Jasenka Tica Isović
Fortica Mostar intervju radio Federalni radio Radio Federacije BiH Otvoreni program
0 25.01.2021 15:18
Mostar prosvjed uhićenje
0 25.01.2021 14:29
šta ćemo sad? predstava Mostar
0 25.01.2021 10:34
oldtimeri Mostar
0 24.01.2021 09:36
Bh. blok Mostar Koalicija za Mostar
0 23.01.2021 22:28