videoprilog Damire Ibranović (Dnevnik 2)

Vlasnik kompanije jamči za ispravnost autobusa i vozače

Stravična nezgoda dogodila se jutros u Hrvatskoj na dionici autoputa Zagreb - Varaždin. Autobus koji je putovao iz Poljske u Međugorje sletio je s ceste. Skoro svi putnici su povrijeđeni, a 12 ih je poginulo. Navode da je uzrok to što je vozač zaspao tokom vožnje - porekao je vlasnik poljske autoprijevozničke kompanije. I hrvatske i poljske vlasti i zvaničnici su na nogama, a istraga je u toku.

U udesu poljskog autobusa u Hrvatskoj stradalo 12 hodočasnika, išli u BiH

U tragičnoj nesreći poljskog autobusa u Hrvatskoj jutros je stradalo 12 putnika na hodočašću u Međugorje, a najmanje 34 je povrijeđeno, saopćio je poljski premijer Mateuš Moravjecki. "Premijer Hrvatske Andrej Plenković dao mi je garancije da će u potpunosti biti angažovane hrvatske zdr...

Smrt 11 osoba je konstatovana na mjestu nesreće. Još jedna osoba je preminula uslijed zadobijenih teških povreda. Lakše je povrijeđeno 12, a teže 19 putnika. Hrvatske spasilačke službe su hitno reagovale, autobus je izvučen, a povrijeđeni zbrinuti u bolnicama, naveo je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović je kazao da je vjerovatno gubitak kontrole nad autobusom uzrok nezgode, ali da će istraga utvrditi sve detalje. Informaciju koja se prvobitno pojavila, da je nesreću uzrokovao vozač autobusa koji je zaspao za volanom, demantovao je Jacek Antoszkiewicz, vlasnik autoprijevozničke kompanije Megapol: “Autobus je prošao sve tehničke testove, bio je ispravan, a vozači koji su poslani na put bili su iskusni i sigurno nisu mogli biti umorni. Ovo je nezamisliva tragedija, ne mogu sada više ništa reći”.

Riječi vlasnika kompanije potvrdilo je i Ministarstvo infrastrukture Poljske, koje je saopćilo da je autobus prošao sve provjere propisane zakonom. Kazali su i da će više informacija biti poznato nakon analize uređaja za snimanje koji se nalaze na autobusu. Poljski državni tužilac naredio je istragu o nezgodi u saradnji sa hrvatskim vlastima.

federalna.ba

Poljska Hrvatska autobus
pčele pomor Hrvatska pesticidi
0 13.08.2022 20:32
žrtve pandemija koronavirus Covid19 virus Hrvatska
0 10.08.2022 11:44
žrtve pandemija koronavirus Covid19 virus Hrvatska
0 08.08.2022 15:17