Vlašić: Započela manifestacija 'Vlašić Outdoor'
(Izvor: Fena/Duško Pucar)

Vlašić: Započela manifestacija 'Vlašić Outdoor'

Prvi „Vlašić Outdoor“ – festival sporta, druženja, zabave, muzike i prirode u nekoliko kategorija trčanja, održan je danas na Vlašiću, a već narednog dana održava se i biciklistička utrka.

Vlašić Outdoor se održava na Galici u organizaciji Udruge „Eko“ Galica, Biciklističkog kluba „Napredak“ , Planinarskog društva „Paklarske stijene“ i drugih organizacija i ustanova s područja općine Travnik.

Kako ističu organizatori natjecanje se odvija na stazama različitih dužina, a sudjeluje ukupno 200 rekreativnih i profesionalnih trkača, te profesionalnih biciklista kao i rekreativnih biciklista u hobby kategoriji.

Jedna od organizatorica festivala Danijela Lovrić je istaknula da sudionici dolaze iz cijele Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Austrije, te da im je upravo namjera bila pokazati svu veličinu i širinu Vlašića.

“Vlašić nije samo poznat po njegovom središnjem dijelu Babanovcu, tu je i prekrasna Galica koja oduševljava na svakom koraku”, kazala je Lovrić.

Lovrić je također naglasila da trail nije dovoljno zastupljen u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, te ds su odlučili na ovaj način promovirati trčanje, biciklizam, kao i ekologiju, ali i uključiti i animirati što više mladih ljudi kako u organizaciju,tako i u utrke.

Uz moto „osjetite uzbudljivost traila na čarobnom Vlašiću i osvojite njegove vrhove, te  pomjerite svoje granice“, danas je najdužu i najtežu ‘grofovu stazu’ u dužini od 25 km najuspješnije u kategoriji muškaraca osvojio sudionik iz Splita Dane Opara, dok je u kategoriji žena prvo mjesto pripalo Almi Alijagić iz Sarajeva.

Opara je kazao da već od ranije pamti prelijepe uspomene sa Vlašića, te da je ova nagrada još jedna prekrasna uspomena koje će se rado sjećati.

U kategoriji ‘ vlašićke vile’ na stazi od 10 km, prvo mjesto osvojio je Jasmin Silajdžija, dok je od žena bila najuspješnija Tea Papić.

Stazu dužine od 5 km u kategoriji ‘mini’ najbrže su istrčali Miloš Klindo i Nejra Škandro – Muminović.

Podršku organiziranju festivla dala je i Turistička zajednica Srednjobosanskog kantona, a glasnogovornica Turističke zajednice SBK/KSB Aldijana Dizdar je kazala da je ova utrka izuzetna prilika za trčanje i biciklarenje ka najljepšim vrhovima planine Vlašić, te upoznavanje planinskih predjela na jedan drukčiji način.

“Vlašić obiluje raskošnim outdoor potencijalima, te je već odavno prepoznat kao jedna od najvažnijih bh. turističkih destinacija, a također konačno dolazi vrijeme vraćanja čovjeka prirodi”, kazala je Dizdar.

Prvi dan Outdoor festival je završen, a obilovao je zanimljivim programom manifestacije, u kojem su sudionici i posjetitelji uživali u brojnim iznenađenjima, odličnoj zabavi, live svirci, kao i raznovrsnoj gastronomskoj ponudi.

federalna.ba/Fena

sport kultura Vlašić Outdoor Vlašić BiH
sport Federalni radio
0 28.09.2023 23:49
sport
0 28.09.2023 20:17
sport Federalni radio
0 28.09.2023 18:40
Meho Kodro Nogometni savez BiH
0 28.09.2023 14:15
sport Federalni radio
0 27.09.2023 23:47
sport
0 27.09.2023 20:04