VLADARI BOSNE- Ban Kulin

Narodno pamćenje je sačuvalo najljepše uspomene na bana Kulina, prvog značajnijeg vladara Bosne i to sretno doba očuvalo se stotinama godina, sve do dana današnjeg, kada i staro i mlado, barem jednom za života izgovori drevnu misao svojih predaka: "za Kulina bana i dobrijeh dana”, “od Kulina bana…… Stupanje Kulina bana na vlast, označilo je početak jednog sasvim drugačijeg razoblja u bosanskoj historiji. U Bosni je uvriježena tradicija da je Kulinovo doba  bilo vrijeme blagostanja, zlatno doba Bosne.
Kako tačno glasi Povelja Kulina bana, najstariji službeni akt na čitavom slavenskom jugu? Na koji će način ban Kulin riješiti optužbe za krivovjerstvo u Bosni?Historičari su složni u ocjeni da je Kulin za ćetvrt stoljeća vladanja uspio sačuvati  samostalnost svoje zemlje koja se našla između vizantijskih i ugarskih interesa, proširiti granice Bosne, spriječiti sve ratne pohode i riješiti vjersku problematiku u zemlji,
Jedno je sigurno, ban Kulin je vladar Bosne čiji su lik i djelo preživjeli sve prelomne trenutke kroz koje je Bosna prošla.
Kroz četvrtu epizodu  vodi nas Nedim Rabić, doktor historijskih nauka sa Instituta za historiju u Sarajevu.

Urednica i autorica serijala Sanda Novosel

Švicarska koronavirus
0 14.04.2021 19:12
SBK vakcinacija vakcinisanje cijepljenje
0 14.04.2021 19:01
sport tenis Rafael Nadal
0 14.04.2021 18:58
Bernard Bernie Madoff prevara SAD
0 14.04.2021 18:47