Vlada ZDK uvela dodatak na djecu i mlade s invaliditetom, odobrena sredstva i za 61 radnika
(Izvor: Fena/Arhiva)

Vlada ZDK uvela dodatak na djecu i mlade s invaliditetom, odobrena sredstva i za 61 radnika

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je na današnjem zasjedanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom ZDK - potvrdio je Feni ministar rada i socijalne politike Antonio Šimunović.

Ovim su izmjenama izvršena usklađivanja sa zakonima koji su doneseni na federalnom nivou, nastali kao posljedica reforme socijalne zaštite.

-Pri tome je intencija zakonodavca bila da se oblasti koje uređuje federalni zakon, u osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica s djecom, izdvoje u posebne pravne oblasti. Ključne izmjene ovog zakona za područje ZDK-a potaknute su poslaničkim inicijativama Gorana Bulajića (DF) i Udruženja Dlan iz Zenice u kojima je, između ostalog, ukazano na opravdanu potrebu uvođenja drugog, odnosno dodatnog prava. I to dodatka za djecu i mlade s invaliditetom, čime će se značajno unaprijediti položaj djece i mladih s invaliditetom na području ZDK - kazao je ministar Šimunović.

Kako je naveo, prema predloženim izmjenama i dopunama tog zakona, ovo će pravo moći ostvariti djeca s procentom invaliditeta od 60 do 100 posto, čime se uspostavlja zakonodavni okvir koji u skladu s modalititetima u evropskim zemljama.

Osim toga, izmjene i dopune ovog zakona, kako je rekao Šimunović, otklonit će i dosadašnje nejasnoće te probleme prilikom implementacije zakona, a odnose se na naknade, umjesto plaće, ženama-majkama koje su u radnom odnosu.

-Sada je to pitanje riješeno na način da će naknade plaće isplaćivati poslodavci, koji će sredstva refundirati putem nadležnih centara za socijalni rad, odnosno nadležnih općinskih i gradskih službi - kazao je Šimunović.

Također, predloženim zakonskim rješenjima otklonjeni su probleme kod zaposlenica s području tog kantona, a koje imaju prebivalište na području entiteta Republika Srpska, zbog tehničkih barijera na strani Porezne uprave FBiH za uplatu zdravstvenog osiguranja, koje se vežu za mjesto prebivališta pa nisu mogle biti doznačene na općine u entitetu RS.

-Na osnovu toga, nisu imale mogućnost ostvarivanja prava na zdravstvene usluge i zdravstvenu zaštitu - napominje Šimunović.

Pored uvođenja dodatka na djecu i mlade s invaliditetom, koji će iznositi sedam posto od prosječne plaće u tom kantonu za proteklu godinu, a što u ovom trenutku iznosi malo više od 75 KM, značajna novina je da je prvi put uveden i institut inspekcijskog nadzora u oblasti socijalne zaštite te izjednačavanje statusa hranitelja s majkom u pogledu ostvarivanja prava za socijalnu pomoć koja je namijenjena nezaposlenim porodiljama.

-Dakle, hranitelji koji preuzmu brigu o djetetu do godinu dana starosti, moći će ostvariti pravo na novčanu pomoć za nezaposlene porodilje u iznosu od 1.000 KM mjesečno. Kada su u pitanju stalne novčane pomoći, predloženim izmjenama, u ukupan prihod domaćinstava više se neće uračunavati primanja po osnovu invaliditeta, bez obzira na vrstu invaliditeta, a kako je do sada bio slučaj. To je, svakako, povoljnija okolnost za osobe sa invaliditetom, čiji se položaj i na ovaj način želi unaprijediti, jer će se olakšati pristup stalnoj novčanoj pomoći - podvukao je ministar Šimunović.

Danas su usvojene i odluke o odobravanju sredstava za socijalno zbrinjavanje radnika tri preduzeća s područja tog kantona koja su u stečaju - KTK Visoko d.d Visoko, IP Krivaja d.o.o Zavidovići te Željezara Zenica d.o.o.

-Za 15 radnika KTK Visoko koji su ispunili uvjete za penzionisanje osigurano je 42.881 KM; za 23 radnika IP Krivaja 113.341 KM te za 23 radnika Željezare Zenica 241.349 KM. To je ukupno nešto manje od 400.000 KM za preko 60 radnika kojima će se uvezati staž na osnovu odluke Vlade FBiH koja subvencionira dio za uplatu doprinosa za PIO/MIO, a mi za zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti - navodi uraković.

federalna.ba/Fena

Vlada ZDK