Vlada ZDK finansira izradu Registra kućnih ložišta te izgradnju modernih deponija u Kaknju i Maglaju
(Izvor: Fena/Vehid Begunić/arhiva)

Vlada ZDK finansira izradu Registra kućnih ložišta te izgradnju modernih deponija u Kaknju i Maglaju

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Izvještaj o zaštiti okoliša i zaštiti prirode na području tog kantona, a u toj su oblasti planirani važni projekti - kazao je kantonalni premijer Nezir Pivić.

Podvukao je kako je izrada Registra kućnih ložišta jedan od važnijih projekata kojeg planiraju realizirati s ciljem smanjenja emisije štetnih materija u zrak.

-Kao što vam je poznato, na ranijim smo sjednicama već odobrili 330.000 KM za uspostavu Registra ložišta, koji će provoditi Institut 'Kemal Kapetanović' Univerziteta u Zenici. Ono što je još važno istaći u pogledu toga jeste da se planiraju dvije moderne deponije - u Kaknju i Maglaju, kao siguran način odlaganja otpada te koji će biti na najvišim standardima - najavio je Pivić.

Nastavlja se kontinuirana finansijska podrška javnim kuhinjama na području tog kantona, za što je na današnjoj sjednici izdvojeno 450.000 KM, zatim pomoć demobiliziranim borcima u liječenju i stambenom zbrinjavanju te za kontinuiranu aktivnost, odnosno projekt Skrininga raka dojke koji provodi Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

-To je projekt koji je rezultat saradnje s italijanskom regijom Pijemonte te će, praktično, sve zdravstvene ustanove raditi ranu prevenciju sprečavanja razvoja te bolesti, koja nažalost, u posljednje vrijeme po statistikama zauzima veliki broj - kazao je Pivić.

Ponovo su odobrena i sredstva za obnovu ili izgradnju vjerskih objekata na području ZDK-a, ovog puta u iznosu od 150.000 KM. Ukupno je za ovu namjenu u toku ove godine planiran budžet od 500.000 KM.

Usvojeni su, dodao je, finansijski i izvještaji o radu Javne ustanove Služba za zapošljavanje ZDK te JU Penzionerski dom sa stacionarom ZDK, koje su poslovale pozitivno.

federalna.ba/Fena

Vlada ZDK registar kućna ložišta zaštita prirode
Vlada ZDK Vlada Zeničko - dobojskog kantona
0 11.06.2024 11:52
Vlada ZDK sjednica Memorijalni centar Potočari školarina
0 24.05.2024 11:42