videoprilog Enese Hrustanović (Federacija danas)

Vlada USK-a: Povećanje plata prosvjetarima dovelo bi u pitanje redovnu isplatu

Nakon što su sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja Unsko-sanskog kantona prosvjednom šetnjom jučer iskazali nezadovoljstvo svojim statusom i uvjetima u kojima rade, danas se oglasilo i Kantonalno ministarstvo obrazovanja.

Sindikati obrazovanja Vladi USK-a najviše zamjeraju što u povećanje plate od šest posto od juna ove godine nisu uvršteni prosvjetni radnici.

Iz Vlade kažu da bi to povećanje budžet koštalo gotovo četiri miliona maraka i dovelo bi u pitanje redovnu isplatu.

„Prije desetak godina smo imali takav slučaj gdje su se kolektivni ugovori potpisivali napamet, bez konkretnih procjena, i danas na teretu imamo izvršne presude preko 100.000 KM“, istakao je Almin Hopovac, ministar obrazovanja USK-a (SDP).

Do povećanja plaće neće doći, ali će se pregovarati o pravilniku o napredovanju.

„To sve treba biti u jasnim okvirima i najveći uvjet da se to napravi jeste da budžet i fiskalna likvidnost ostane stabilna“, poručio je Hopovac.

Tehnološki višak ove godine riješen je bez otpuštanja radnika.

„Intencija Ministarstva je da zadrži što veći broj uposlenih zato smo radili preraspodjelu poslova sada imao 133 asistenta u nastavi“, navela je Albijana Trnavci, sekretar Ministarstva obrazovanja USK-a.

Pozivaju sindikat da nastave partnerski pregovarati kako bi najbolje moguće bili riješeni brojni problemi u ovoj oblasti.

federalna.ba/Enesa Hrustanović

Vlada USK prosvjetari