videoprilog Azre Delmanović (Federacija danas)

Vlada TK-a stipendira studente i učenike sa invaliditetom i teškoćama u razvoju

Osobe sa invaliditetom i teškoćama u razvoju žive sa brojnim preprekama te nerijetko zbog lošeg položaja u društvu odustaju od svojih prava. Često nisu u mogućnosti pohađati školu jer nemaju predviđene asistente u nastavi ili im je potreban stalni nadzor roditelja. Nadležni na području Tuzlanskog kantona su kroz svoje planove i budžete odlučili da stipendijama za ovu kategoriju učenika i studenata pruže podršku njima i njihovim roditeljima kako bi se olakšao proces inkluzije.

Roditelji djece s invaliditetom i teškoćama u razvoju svoj život moraju prilagoditi potrebama djeteta. To znači da jedan od roditelja uvijek mora biti uz dijete čime se odriče prava na rad. Posljedica toga je nerijetko loša finansijska situacija zbog čega je svaka podrška dobrodošla.

"Roditelji mnogi ne rade, oboje su sa djecom 24 sata, mi ne možemo ići da radimo da bi zaradili za svoje dijete jer smo uz dijete 24 sata", kaže Hana Muminović, majka djeteta sa poteškoćama u razvoju.

Upravo zbog toga su stipendije za ovu kategoriju učenika koje je izdvojila Vlada TK od velikog značaja. Time nisu obuhvaćeni samo učenici, nego i studenti koji su, bez obzira na svoj invaliditet, bili istrajni u procesu obrazovanja. Jedan od studenata koji je potpisao ugovor o stipendiranju je i Zaim Lačić koji ističe: "Svakom studentu bilo koji podsticaj novčani znači zato što bilo koji novac na ono što već imamo će dobro doći. Studenti će mene razumjeti šta govorim i svaki roditelj koji finansira tako nekog."

Za ove namjene iz budžeta Tuzlanskog kantona predviđeno je 80.200 maraka, od čega će pet studenata primati po 1.200, 29 srednjoškolaca po 800, te 85 osnovaca po 600 maraka.

"Ovo je značajan pomak u smislu podrške ovim studentima. Također važno je naglasiti da je ovo svojevrsna podrška procesu inkluzivne nastave", navodi ministar obrazovanja i nauke TK-a Ahmed Omerović.

Jedan od razloga zbog čega ovoj kategoriji učenika treba pružiti još veću podršku i omogućiti što bolji položaj u društvu je i činjenica da ostvaruju odlične rezultate u izvršavanju školskih obaveza. Time još jednom dokazuju da se trebamo fokusirati na ono što mogu uraditi, umjesto da se fokusiramo na njihove poteškoće.

federalna.ba

stipendije djeca sa poteškoćama u razvoju
BPK Goražde stipendije studenti
0 16.05.2024 17:27
Tuzlanski kanton stipendije stipendija
0 14.03.2024 18:55
djeca sa poteškoćama u razvoju Tuzlanski kanton
0 13.03.2024 18:46
HKD Napredak Napredak stipendije
0 25.02.2024 09:14