videoprilog Dine Durmića (Dnevnik 2)

Vlade TK-a i FBiH udružile sredstva za pomoć povratnicima

Kako bi olakšali život povratnicima na područje Tuzlanskog kantona, ali i u  Republici Srpskoj, Federalna i Vlada Tuzlanskog kantona udružile su snage i sredstva radi realizacije nekoliko bitnih projekata u povratničkim sredinama. Rezultat je to sporazuma koji je potpisan u Tuzli. No, ono što je razočaravajuće je podatak da saradnja s predstavnicima vlasti u RS-u i dalje izostaje, ili bolje rečeno, nema je nikako.

Ni 27 godina nakon završetka rata proces povratka u RS i Federaciju BiH nije završen. Federalno ministarstvo raseljenih i izbjeglih kao i kantonalne vlade u povratničkim sredinima već godinama zagovaraju i podržavaju ovaj proces. Tako su danas vlade TK-a i FBiH izdvojile značajna sredstva za realizaciju šest infrastrukturnih projekata.

„Od toga su tri projekta na području Tuzlanskog kantona, a tri projekta su u entitetu Republika Srpska. Ukupna investicija, odnosno ukupan iznos sredstava koja su udružena iznosi 550.000 KM“, istakao je Mirsad Muhamedbegović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK (SBiH).

U ovogodišnjem budžetu Vlada Tuzlanskog kantona udvostručila je iznos predviđen za pomoć povratnicima, tako da je sada planirano oko milion i po maraka za podršku povratku, uključujući i stavke unutar svih programa, koje su također udvostručene.

„Vjerujemo da je ovo svrsishodniji i efikasniji način – udruživanje sredstava, naročito u kontekstu određenih projekata koje Kantonalna vlada, odnosno Tuzlanski kanton ne bi bio u mogućnosti sam realizovati“, kazao je Irfan Halilagić, premijer TK-a (SDA).

Budući da je poznato da su aktivnosti Federalnog ministarstva raseljenih i izbjeglih usmjerene za pomoć povratnicima u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, uključujući i entitet RS, zanimalo nas je kakva je i ima li saradnje s predstavnicima vlasti u RS-u. Odgovor je razočaravajući.

„Ta saradnja se odvija na način da se uljudno pozdravimo i to je sve. Dakle, ne realiziramo nikakve zajedničke projekte niti oni iskazuju interes da realiziraju zajedničke projekte i tu su principijelni“, kaže Edin Ramić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH (SDA).

Za projekte povratka Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica ove godine ima na raspolaganju oko 45 miliona maraka. No, da bi povratak mogli nazvati održivim i u potpunosti uspješnim potrebna je uključenost i podrška svih nivoa vlasti, uključujući gradske, kantonalne, entitetske, ali i državnu.

federalna.ba

Vlada TK Vlada FBiH povratnici
zdravstveni radnici Vlada TK generalni štrajk
0 28.09.2022 18:45
Strategija razvoja turizma FBiH Svjetski dan turizma turizam Vlada FBiH
0 27.09.2022 14:26
Sindikat zaposlenih u zdravstvu Sindikat ljekara i stomatologa Vlada TK
0 27.09.2022 10:14
Edin Ramić Doboj rekonstrukcija povratnici
0 24.09.2022 18:32