videoprilog Anela Husnića (Federacija danas)

Vlada KS uskoro potpisuje ugovor sa EXPO-om i preuzima paviljon u Dubaiju

Vlada Kantona Sarajeva će do kraja ove ili početkom naredne sedmice zvanično potpisati ugovor direktno sa organizatorima međunarodnog sajma poduzetništva EXPO 2020 Dubai, čime će preuzeti bh. paviljon, koji je već otvoren, te organizaciju svih aktivnosti tokom sajma koji traje narednih šest mjeseci.

Predsjednik Organizacionog odbora EXPO 2020 Dubai i ministar privrede Adnan Delić podsjetio je na današnjoj konferenciji za novinare da je delegacija Vlade KS-a provela nekoliko dana u Dubaiju sa ciljem usaglašavanja određenih detalja iz ugovora koji bi uskoro trebala potpisati.

“Vlada KS-a do kraja ove ili početkom naredne sedmice trebala bi da potpiše ugovor direktno sa organizatorom registrovanom kompanijom u Ujedinjenim Arapskim Emiratima “Dubai Expo 2020 Dubai”. Vlada KS će to uraditi shodno pregovaračkom postupku koji će omogućiti da potpišemo direktno sporazum sa samim organizatorom ove svjetske izložbe”, pojasnio je Delić.

Ono što je bitno jeste da je bh. paviljon u okviru izložbe u Dubaiju trenutno otvoren.

“Oni (op. a. EXPO) su angažovali volontere koji trenutno rade na našem paviljonu i brinu se o svim posjetiocima dok mi ne potpišemo ugovor i ne preuzmemo sam paviljon i organizaciju cjelokupnog programa i svih aktivnosti u narednih šest mjeseci”, kazao je Delić i dodao:

“Želimo da naglasimo da nikako ne preuzimamo odgovornost u kontekstu nastupa države BiH. Mi smo preuzeli odgovornost u kontekstu plaćanja troškova organizacije odlaska određenih privrednih subjekata koji budu zainteresovani da predstave svoje potencijale na izložbi.”

Ministar je rekao kako je ogromno interesovanje bh. kompanija za učešće na sajmu u Dubaiju, no opet je naglasio da će, kada zvanični sporazum bude potpisan, biti doneseni jasni koraci na koji način će oni koji žele moći da predstave svoje potencijale.

“Shodno sporazumu, koji je usaglašen i koji je trenutno u nacrtu, a koji će Vlada da potvrdi, EXPO se obavezao da će omogućiti najbolje moguće predstavljanje Vlade KS-a i države BiH i svih privrednika na najvećoj svjetskoj smotri poduzetništva”, rekao je Delić.

Ministar finansija Davor Čičić istakao je da će učešće na EXPO-u koštati 4,2 miliona konvrtibilnih maraka (KM).

“Mi smo pronašli sredstva na način da ćemo prvi dio od 1,5 miliona KM, koji moramo uplatit kao avans, pronaći kroz tekuću rezervu u budžetu KS-a, 1,5 miliona kroz rebalans koji je planiran do kraja godine, a preostalih 1,65 miliona bi našli u budžetu za 2022. godine, s obzirom na to da sajam traje do kraja trećeg mjeseca 2022. godine”, istakao je Čičić.

Premijer Vlade KS Edin Forto ukratko je pojasnio značaj učešća na sajmu kakav je EXPO.

“Bilo ko, ko ima dobar projekat u našoj zemlji, a u našoj zemlji je puno privatnika i investitora koji posjeduju resurse i ideje. Mi kao Vlada KS-a u Dubaiju sada možemo obezbijediti sastanke sa investitorima iz istih tih grana jer su svi dole na jednom mjestu u jednom trenutku. To je resurs u poslovnom svijetu koji je gotovo neprocjenjiv. Svaka država koja uloži 30 do 50 miliona u nastup na EXPO-u, radi izračun povrata tih sredstava. Tako da nikako ne bih rekao da je ovo četiri miliona neka vrsta troška, ovo je ulaganje”, poručio je Forto.

federalna.ba/AA

Vlada KS EXPO 2020 Dubai